[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/09\/predrak-kojovic-alde-kongres.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/09\/100x73\/predrak-kojovic-alde-kongres.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/09\/predrak-kojovic-alde-kongres.jpg","size":"390.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Naša stranka traži reakcije iz Brisela: Macronova izjava ne samo da doprinosi destabilizaciji Balkana, već i čitave Evrope

Naša stranka je kao punopravna članica Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) uputila zahtjev za reagovanjem povodom izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, u kojoj Bosnu i Hercegovinu opisuje kao tempiranu bombu koja se suočava sa prilivom boraca sa stranih ratišta.

U pismu navode da je retorika predsjednika Macrona opasna i neodgovorna, te da je upravo to glavno oružje populista ekstremne desnice kojom se širi strah od drugih.

Naša stranka u pismu napominje ALDE na usvojenu rezoluciju kojom je na kongresu ALDE-a već usvojena rezolucija kojom se osuđuje Macronov zahtjev da se razdvoje pregovori o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te se poziva na hitno otvaranje pregovora za ove dvije zemlje.

Evropski i globalni problem borbe protiv nasilnog ekstremizma ne smije se pripisati isključivo Bosni i Hercegovini, ukoliko to nije šira agenda daljnje izolacije Zapadnog Balkana. Stoga od vas očekujemo da se javno suprotstavite ovoj retorici i podsjetite naše članove na važnost zajedničke budućnosti Evrope i Zapadnog Balkana.

Macronova izjava ne samo da doprinosi destabilizaciji Balkana, već i čitave Evrope, poručuju iz Naše stranke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!