[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/ugostitelji-protesti-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/ugostitelji-protesti-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/ugostitelji-protesti-1.jpg","size":"190.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Naredba o ograničenju rada ugostiteljskih objekata u TK ostaje na snazi

Predstavnici ugostitelja s područja Tuzlanskog kantona, koji su danas mirnim protestima izrazili nezadovoljstvo zbog ograničavanja njihovog rada, održali su sastanak s predstavnicima Vlade i Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK na kojem je odlučeno da naredba kojom se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata poslije 20 sati i dalje ostaje na snazi.

Rečeno je da, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, naredba neće trajati do 18. marta, kako je ranije odlučeno, već do 9. marta, nakon čega će biti ponovo razmatrana. Obrazloženo je da je razlog za donošenje ove naredbe zabrinutost zbog proslava Međunarodnog dana žena, 8. marta, koji se uobičajeno organiziraju u restoranima i kafićima.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić rekao je novinarima nakon sastanka da spomenuta naredba mora biti na snazi, jer dolazi do evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije, ne samo zbog porasta broja oboljelih na dnevnom nivou, već i zbog teže kliničke slike kod pacijenata.

-U narednom periodu ne može se prognozirati u kojem smjeru će ići epidemiološka situacija, zbog čega postoji mogućnost da će mjere biti i rigoroznije - poručio je resorni ministar Jurić, dodavši da je trenutno rano za predviđanja.

Navodi da je na snazi i naredba o represivnijem djelovanju inspekcije i policije s ciljem nadzora provođenja ranije donesenih odluka o načinu boravka osoba na otvorenom te korištenju maske.

Ugostitelji nisu u potpunosti zadovoljni današnjim dogovorom s predstavnicima kantonalne vlade, te se nadaju da će vlasti pronaći način da subvencioniraju posljedice koje poizilaze iz ove naredbe.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!