[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/fna-142031.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/100x73\/fna-142031.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/fna-142031.jpg","size":"54.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Napravljeno mnogo važnih koraka u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji

Napravljeno je mnogo važnih koraka u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, dok se saradnja s NATO-m odvija u okvirima Programa reformi, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović zatražio je na današnjoj sjednici oba doma odgovor na pitanje da li je BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u.

Predsjedavajući Tegeltija je istaknuo da je na svakom pojedincu procjena gdje je BiH i koliko je zemlja daleko ili blizu Evropskoj uniji danas u odnosu na situaciju kakva je bila prije izbora ovog saziva Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

- Koliko smo danas bliže također možemo sami presuđivati i imati svoje lične stavove. Optimizma je bilo kada je u pitanju evropski put i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti i prije izbora ovog Vijeća ministara. Mjerilo kojim ćemo pokazati da li smo bliže ili dalje će biti kada BiH dobije kandidatski status - naveo je Tegeltija. 

Podsjetio je da su evropski komesari zaduženi za proširenje tek krajem prošle godine počeli spominjati rokove kada BiH može i treba da dobije kandidatski status i tada su dati konkretni uvjeti koji se moraju ispuniti.

- To su tri zakona o javnim nabavkama, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i sukobu interesa. Krajem godine dodat je još jedan uvjet, a to je izborno zakonodavstvo - kazao je Tegeltija.

Ocijenio je da će Evropska komisija biti spremna da, kada se ispune ta četiri uvjeta, BiH dodijeliti kandidatski status

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!