[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/aw.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/100x73\/aw.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/aw.jpg","size":"85.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Nakon Prvog svjetskog rata bjesnila je španska gripa, lige i mečevi su se prekidali, a od posljedica zaraze umrli su mnogi

Sportaši su obolijevali, najpoznatiji primjer je vjerojatno najveća zvijezda baseballa svih vremena Babe Ruth, a neki su među njima nažalost i umirali.

Od posljedica zaraze umirali su i sportski suci, pa i sportski novinari. Lige i mečevi su se prekidali, odgađali. Neki nikada nisu ni završeni. Tako je izgledao sport u doba pandemije španjolske gripe od 1918. do 1920. godine.

Svijet sporta stao je sada zbog pandemije koronavirusa, osim u nekim državama poput Bjelorusije gdje se lokalni moćnici igraju tuđim zdravljem i životima. Pitanje je kada će se ponovno sve pokrenuti.

Nešto slično svijet sporta pogodilo je i prije stotinjak godina kada je pandemija španjolske gripe također zaustavljala natjecanja, kada su također sportaši obolijevali, a pojedinci i umirali.

Uz napomenu- tada je sport uglavnom, već i prije širenja zaraze, bio na pauzi zbog Prvog svjetskog rata. Tek se početkom 1919., s povratkom mira, polako vraćao u normalniji ritam čemu je na putu stajala gripa koja je nakon kraja rata, u sportu najteže posljedice ostavila u SAD-u i Kanadi kada je tamo 1919. bjesnio val gripe.

Naravno, kod nekih stvari se i ne mogu povlačiti paralele. Prije svega zbog toga što je tijekom tadašnje pandemije gripe koja je trajala dvije godine zaraženo oko pola milijarde ljudi, polovica tadašnje ukupne svjetske populacije. Procjene su da ih je preminulo od najmanje 17 do čak 50 milijuna. Neki čak barataju i brojkom od 100 milijuna umrlih. Za usporedbu, u Prvom svjetskom ratu krajem kojeg je pandemija krenula, smrtno je stradalo, po procjenama, od 20 do 22 milijuna ljudi. Ujedno, svijet sporta tada i sada su dva različita svijeta, prije svega zbog globalizacije, popularnosti, više publike... Međutim, i tada je sport gotovo pa stao.

Tada su također preporuke i zabrane stanovništvu bile izbjegavanje okupljanja, higijena i pranje ruku kao i sada. Zatvarani su stadioni, dvorane. Među tih 500 milijuna zaraženih bili su i mnogi poznati sportaši, suci, sportski novinari. Među njima je vjerojatno prvo ime legenda baseballa Babe Ruth. Ipak, George Herman Babe Ruth Junior se oporavio. Neki drugi igrači, suci nisu.

Španjolska gripa, koja, ironije li, nije ni krenula iz Španjolske kako se tada pretpostavljalo (više je verzija, Francuska, SAD, Kina...) veliku pomutnju napravila je u NHL-u. Finalna serija sezone sjevernoameričke hokejaške lige koja je startala u prosincu 1918. na koncu je morala biti prekinuta. Nikada Stanley Cup nije dodijeljen za 1919. godinu. Nakon pete utakmice finalne serije između Montreal Canadiensa i Seattle Metropolitansa finale je prekinuto.

Na trofeju, famoznom Stanley Cupu za 1919. godinu piše “Seatlle Metropolitans Montreal Canadiens, series not completed”. Jedini je to put u povijesti da na kraju sezone nije bilo pobjednika, uključujući čak i dva svjetska rata. Za usporedbu s današnjim vremenima broj gledatelja na susretima te sezone bio je skroman, Ottawa ih je u prosjeku imala ispod sto.

Prije toga još 1918. od posljedica španjolske gripe preminuo je i Hamby Shore, hokejaška zvijezda Ottawa Senattorsa. Jedan od najpoznatijih sudaca baseballa u MLB-u Silk O’Loughlin, igrač baseballa Larry Chappell... također su tih godina preminuli, kao i između ostalih sportskih novinara i onaj “Boston Globea” Eddie Martin.

Zbog španjolske gripe odgođen je i boksački meč između kasnijeg svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Jacka Dempseya (vladao je od 1919. do 1926.) i Barneya Lebrowitza. Na kraju su boksali u studenome 1918. u Philadelphiji. Stao je i sport na američkim koledžima.

Do 1920. godine zaraza se koliko toliko suzbila, kontrolirala. Elitni razred engleskog nogometa odigrao je sezonu 1919.-1920., prvu poslijeratnu. Prvak je bio West Bromwich Albion. U kolovozu i rujnu 1920. održane su i Olimpijske igre u Antwerpenu. Nastupilo je 2626 sportaša i sportašica iz 29 država.

(Izvor: Slobodna Dalmacija)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!