[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/at.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/at.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/at.jpg","size":"85.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Najbolji atletičari svijeta u junu će sudjelovati u virtualnom natjecanju: ‘Ovo će biti prva ovakva utrka na takvoj razini u p

Atletske "Impossible Games" 11. juna na stadionu Bislett u Oslu postavit će novu atletsku stvarnost.

"Nemoguće igre" bit će zamjena za odgođeni miting Dijamantne lige, sa sportašima koji će se natjecati u različitim zemljama, pa čak i na kontinentima, a niti jedan navijač neće biti na tribinama.

Uz brojna međunarodna ograničenja putovanja i mjere socijalnog distanciranja, koje su još uvijek prisutne, sportaši su "zaglavljeni" kod kuće i ne mogu se natjecati jedni protiv drugih. Iako ne postoji prava zamjena za izravnu borbu, ovaj "virtualni" format popunit će prazninu.

Gledatelji će tako na tv i brojnim platformama moći pratiti okršaj norveške "Ekipe Ingebrigtsen" i kenijske "Ekipe Cheruiyot", zatim okršaj najboljih skakača s motkom Šveđanina Armanda Duplantisa i Francuza Renauda Lavilleniea. Svjetski prvak na 400 metara s preponama Norvežanin Karsten Warholm pokušat će postaviti svjetski rekord na dionoci od 300 metara,

Na 300 m s preponama borit će se europska prvakinje na 400 m s preponama Švicarka Lea Sprunger, srebrne s OI u Rio de Janeiru Dankinja Sara Slott Petersen i norveška rekorderka Amalie Iuel.

Glavna utrka programa "Impossilbe Games" bit će virtualni norveško - kenijski okršaj na 2.000 metara. Norvežane će predvoditi braća Ingebrigtsen, Henrik, Filip i Jakob, dok će Kenijce predvoditi aktualni svjetski prvak na 1.500 metara Timothy Cheruiyot i bivši svjetski prvak Elijah Manongoi.

Utrka je nazvana "'Maurie Plant Memorial' u čast australskog atletskog menadžera koji je preminuo u siječnju.

"Ovo će biti prva virtualna utrka na takvoj razini u povijesti atletike", rekao je direktor Steinar Hoen.

"Maurie je volio srednje pruge i volio je Bislett. Ali volio je i ne-tradicionalne događaje. Bio je glavni pokretač brojnih mečeva između zemalja širom svijeta. Naša je ideja bila da ga počastimo takvim događajem koji je u potpunosti u skladu sa svime što je volio," dodao je Hoen.

Obje momčadi nastupit će s pet trkača, ali će se računati vrijeme za najbolja tri. Norvežani će trčati u Oslu, a Kenijci u Nairobiju. Računat će se i pojedinačni nastupi, a cilj braće Ingebrigtsen je srušiti europski rekord Stevea Crama od četiri minute 51:39 sekundi.

Atraktivan će biti i okršaj posljednja dva svjetska rekordera u skoku s motkom - Šveđanina Armanda Duplantisa i Francuza Renauda Lavilleniea. Bit će to repriza njihova nedavna "Ultimate Garden Clasha" od početka maja.

Duplantis, Lavillenie i Amerikanac Sam Kendricks su se natjecali tko će što više puta preskočiti letvicu na pet metara unutar pola sata. Aktualni svjetski rekorder Duplantis je u svom dvorištu u Lafayetteu u Louisiani letvicu preskočio 36 puta, kao i Lavillenie u svom dvorištu u Clermont-Ferrandu, dok je Kendricks, koji se nalazi u Oxfordu u Mississippiju, to uspio samo 26 puta.

Duplantis će sada skakati na stadionu u Oslu, a Lavillenie u svom dvorištu u Francuskoj.

Svjetski prvak na 400m s preponama Norvežanin Karsten Warholm će u solo utrci pokušati oboriti rekord na 300m s preponama na otvorenom koji drži Amerikanac Chris Rawlinson (34.48).

Svjetska prvakinja u skijaškom trčanju Norvežanka Therese Johaug, će se okušati u trčanju, a nastupit će i svjetski prvak u bacanju diska Šveđanin Daniel Stahl.

Organizatorima mitinga u Oslu čestitao je i čelnik Svjetske atletike Sebastian Coe te rekao kako će im biti proslijeđeno svih 50.000 američkih dolara koje bi dobili za organizaciju natjecanja u Dijamantnoj ligi, ali samo ako će cijeli iznos upotrijebiti kao novčane nagrade na alternativnom mitingu.

"Imate samo dvije mogućnosti - odustati ili pogledati i druge mogućnosti. Atletičari su gladni natjecanja, a mi im želimo prirediti vrhunski događaj. Imali smo vrlo pozitivan dijalog s gradskim vlastima u Oslu i stožerom za prevenciju zaraze s kojima smo potvrdili koncept koji će biti u okvirima vladinih mjera za suzbijanje infekcije", izjavio je direktor mitinga Hoen.

I

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!