[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-33acc5c8956724514eddc1940e4ec2bb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/100x73\/l-33acc5c8956724514eddc1940e4ec2bb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-33acc5c8956724514eddc1940e4ec2bb.jpg","size":"107.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Načelnik Smajić održao sastanak s ministrom Dedićem i direktorom Delićem

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, zajedno sa saradnicima održao je sastanak u prostorijama ove lokalne zajednice s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Sejadom Delićem.

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblastima poljoprivrede i vodoprivrede na području općine Vogošća, te o podsticajima i kreiranju boljeg ambijenta za poljoprivredne proizvođače.

Smajić je izrazio zadovoljstvo, te je zahvalio na posjeti ministra Dedića i direktora Delića.

- U već pripremljenom programu Agencije koji će biti uskoro usvojen, predviđen je projekat čišćenja i produbljenja korita koji se tiču općina Novi Grad i Vogošća, na dijelu od Rajlovca do Vogošćanske petlje. Danas smo potencirali problem koji imamo u naselju Nova željeznička stanica a koji je, po našem mišljenju, najprioritetniji za rješavanje. Struka će u najkraćem periodu da ocijeni koji je to obim radova iz projektne dokumentacije, počevši od Vogošćanske petlje pa sve do naselja Svrake u dužini od 1,5 kilometara. Okvirno, riječ je o iznosu od 600.000 KM. Također, danas smo razgovarali o mogućoj saradnji u vezi sa zbrinjavanjem otpadnih voda, a kada je u pitanju poljoprivreda očekujemo intenzivniju saradnju u narednom periodu - naglasio je Smajić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je zahvalio načelniku Smajiću koji ih je pozvao na današnji sastanak.

- Danas smo razgovarali o temama koje se tiču poljoprivrede i vodoprivrede. Sa naše strane, načelnik i njegovi saradnici su upoznati sa stanjem i mogućnostima kada je u pitanju ova godina u oblasti podrške poljoprivrednim proizvođačima, tako da smo se dotakli početka realizacije projekta IFADA, gdje Općina Vogošća ima mogućnosti i kapacitete da aplicira određene projekte koji će imati podršku od Federalnog ministarstva. Po pitanju vodoprivrede, fokus našeg razgovora je bio na finansijskom planu Agencije za vodno područje rijeke Save i projektima koje planiramo u ovoj godini u vezi sa uređenjem korita rijeke Bosne na kojem imamo rizične tačke koje stvaraju poplave i štete imovini građana ove općine - ističe Dedić.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić je kazao da je saradnja Agencije s općinama u slivnom području Save veoma dobra.

- Danas smo došli u posjetu općini Vogošća da bi vidjeli koje su to kritične dionice na rijeci Bosni na teritoriji općine Vogošća, te da pokušamo iznaći finansijska sredstva da se taj problem riješi. Također bih istakao da se saradnja održava u kontinuitetu i ono što je veoma bitno naglasiti jeste da je načelnik Općine Vogošća riješio imovinsko pravne odnose na dionici koja će se raditi. Na današnjem sastanku načelnik Smajić je iznio tri kritične dionice na području ove lokalne zajednice, čija je cifra izuzetno visoka, a jedna od nakritičnijih dionica jeste rješavanje pitanja plavljenja Nove željezničke stanice za koju ćemo izdvojiti sredstva od oko 600.000 hiljada KM, ako bude potrebno i više - istakao je Delić.

Nakon sastanka Smajić, zajedno s Dedićem i Delićem, obišao je lokalitet u Svrakama gdje će se izvoditi radovi na uređenju korita Bosne, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!