[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/l-13227fe1bd3f82dc2d9083d038b0c84b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/100x73\/l-13227fe1bd3f82dc2d9083d038b0c84b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/l-13227fe1bd3f82dc2d9083d038b0c84b.jpg","size":"107.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Na KCUS-u urađena prva minimalno-invazivna procedura hirurgije jednjaka u BiH

Na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspješno je urađena prva minimalno - invazivna procedura hirurgije jednjaka u Bosni i Hercegovini. Riječ je o hirurškoj proceduri resekcije jednjaka kod 62-godišnjeg pacijenta, kojem je dijagnosticiran tumor donje trećine jednjaka. 

Hirurški tim koji je uradio operaciju činili su: prim.mr.sci Adi Mulabdić, mr.sci.dr Adnan Kulo, dr Amina Mehić i dr Emsad Halilović, uz anesteziologa dr. Amelu Muftić i instrumentare Arnes Memiju i Melinu Šehić.

- Pacijentu je urađena minimalno invazivna ezofagektomija (MIE), u ovom slučaju laparoskopsko - torakoskopsko Ivor Lewis ezofagektomija sa kreiranjem zahtjevnog spoja (anastomoze) jednjaka i želuca u desnom prsištu. Ovo je jedna od kompleksnijih i izrazito sofisticiranih procedura koju ranije nismo bili u mogućnosti raditi u KCUS-u. Operacija je trajala skoro šest sati, a postoperativni tretman pacijenta protekao je bez komplikacija. Pacijent je nakon devet dana praćenja na Abdominalnoj klinici pušten na kućno liječenje - kazali su članovi hirurškog tima.

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS je uvođenjem nove procedure napravila veliki iskorak u hirurškom tretmanu najtežih oboljenja jednjaka. Ranije su bolesnici bili izmještani u zdravstvene ustanove u neku od susjednih zemalja.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović KCUS je u proteklih sedam godina značajno proširio spektar usluga, što je rezultiralo kvalitetnijim liječenjem i povećanjem postotka uspješno izliječenih bolesnika.

- Izvrstan posao su uradili abdominalni hirurzi KCUS-a, uz odličnu podršku kolega anesteziologa i ostalog medicinskog osoblja. Shodno postojećem Planu rada i razvoja KCUS- a u narednom periodu krećemo sa izgradnjom i opremanjem novih prostorija za izmještanje Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju na jednu od etaža Centralnog medicinskog bloka. Realizacijom ovog projekta značajno ćemo unaprijediti uslove liječenja i boravka bolesnika ali i rada svih uposlenika Abdominalne klinike. Ne postoji nijedna klinika u KCUS-u u kojoj nismo značajno unaprijedili uslove liječenja bolesnika i rada uposlenika od početka 2016.godine. Zahvaljujući predanom radu svih ljekara, medicinskog i nemedicinskog osoblja KCUS je danas respektabilna zdravstvena ustanova, u kojoj se liječe bolesnici iz cijele države, ali i iz inostranstva - izjavila je Izetbegović, saopćio je KCUS. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!