[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/24\/djeca-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/24\/100x73\/djeca-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/24\/djeca-2.jpg","size":"397.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Na Dječijem festivalu u Zenici očekuje se više od 6.000 učenika

Na manifestaciji obilježavanja Dana djeteta, 26. aprila u Zenici, učestvovat će više od 6.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, a radi se o učenicima koji su naučili turski jezik u okviru projekta "Moj izbor je turski", koji vodi Institut Yunus Emre.

Pored kulturno-zabavnog sadržaja na ovogodišnjem festivalu, nastupit će bh. pjevač Mirza Selimović te djevojčica Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji "Elif".

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je istakao kako se u BiH od 2011. godine provodi projekt "Moj izbori je turski", u okviru kojeg je u sedam bh. kantona, do sada oko 8.500 učenika naučilo turski jezik.

- Projekt 'Moj izbor je turski', koji smo započeli 2011. godine, nije samo projekt koji se odnosi na učenje turskog jezika. U sklopu tog projekta organiziramo spektar aktivnosti i takmičenja iz različitih oblasti. Naravno, najvažnija aktivnost svakako tradicionalni Dječiji festivala u Zenici. Kao i prethodnih godina, mi smo i ove godine uložili značajne napore kako bi to bio nezaboravan dan za naše učenike - rekao je Yaman.

Yaman je dodao kako su za sve učenike koji će doći na festival pripremljena iznenađenja i prigodni pokloni.

Kratko se obratila i mlada glumica Isabella Damla Guvenilir, popularna "Elif".

- Bila sam ovdje i prošle godine. Želim zahvaliti svima koji su me pozvali i ove godine. Zahvaljujem posebno Institutu 'Yunus Emre'. Jako sam uzbuđena što ću i ove godine biti na Dječijem festivalu. Nadam se da ću doći i sljedeće godine u BiH, jer kad izađem iz aviona osjećam se kao kod kuće - istakla je Guvenilir.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja Dječijeg festivala u Zenici.

- BiH je za Tursku uvijek bila na posebnom mjestu. Moram kazati da sam posebno sretan što imamo priliku u BiH obilježiti 23. april, Dan djeteta, a festival je svakako i najbolja prilika da se ovaj dan proslavi na najbolji način. Kao što je 'Elif' kazala, mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, i narod u BiH sa svojim otvorenim srcima nam pruža mogućnost da ove aktivnosti organizujemo na što bolji način – poručio je Koc.

U okviru projekta "Moj izbor je turski" koji vodi Institut "Yunus Emre" u Sarajevu, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u sedam kantona u BiH od 2011./2012. godine.

Projekt je počeo sa 1.048 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 8.243 učenika.

Podijelite ovaj članak!