[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/stari-most-12.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/100x73\/stari-most-12.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/23\/stari-most-12.jpg","size":"125.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Na današnji dan otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most, remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, čija je obnova, zajedno s pripremama, trajala gotovo sedam godina.

Svečanost otvaranja obnovljenog Starog mosta, srušenog u proteklom ratu, 9. studenoga 1993. godine, upriličena je u prisustvu mnogobrojnih izaslanstava, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, članova kraljevske obitelji te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.

Stari most u Mostaru ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem - Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju "mostari" (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).
 
Luk je napravljen od lokalnog kamena "tenelija", a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u lipnju 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine tisuća turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima...

U povodu godišnjice obnove Starog mosta, večeras će u mostarskom Centru za kulturu biti otvorena izložba arhivske građe "Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova", autora Amira Pašića.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!