[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/mup-prijava-korupcija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/100x73\/mup-prijava-korupcija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/mup-prijava-korupcija.jpg","size":"287.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

MUP: Građani BPK mogu prijaviti slučajeve korupcije

 Provođenje Plana integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), bila je tema pres-konferencije u ovom ministarstvu.

Šef Ureda komesara policije Emko Rizvanović podsjetio je da je Plan integriteta koji obuhvata mjere i aktivnosti za suzbijanje korupcije unutar institucije, donijet 2017.godine.  Između ostalog njime je predviđena uspostava jasnih komunikacijskih kanala koje građani mogu koristiti za prijavu korupcije.

„Znači da građani mogu prijaviti sve radnje za koje smatraju da u sebi sadrže elemente korupcije, bez obzira da li se radi o krivičnom djelu, prekršaju ili povredi službene dužnosti od svih uposlenih u MUP-u i Upravi policije. Uočenu korupciju građani mogu prijaviti putem telefona 038 225 - 450,  zatim koristeći sandučiće s natpisom „ Prijavi korupciju“ koji su postavljeni u sjedištu MUP-a BPK, policijskim stanicama u općinama Pale i Foča u FBiH, putem pošte ili faxa te direktno kod dežurnog policijskog službenika u sjedištu MUP-a BPK Goražde“ - precizirao je Rizvanović.

Naglasio je da prijavitelji slučajeva korupcije treba da pruže detaljan opis radnji koje prijavljuju.

„Mogući oblici korupcije su brojni, od primanja mita i drugih oblika koristi, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, preko protuzakonite naplate ili isplate, do bavljenja poslovima kojima se onemogućava ili otežava građanima i drugim fizičkim i pravnim licima da ostvaruju svoja prava u postupcima pred organima državne službe. Građani slučajeve korupcije, mogu prijaviti i uz uslov anonimnosti“ - rečeno je na pres-konferenciji.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!