[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-2f8afad6cc5a6bf4bacf0fa5e085ae69.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/l-2f8afad6cc5a6bf4bacf0fa5e085ae69.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-2f8afad6cc5a6bf4bacf0fa5e085ae69.jpg","size":"83.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Mostar dobio kuhinju u kojoj će se pripremati tradicionalni specijaliteti

U okviru projekta "Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe (CUHaCHA)" u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara u četvrtak je svečano otvorena kuhinja u kojoj će se pripremati različiti tradicionalni specijaliteti.

Presijecanjem vrpce kuhinju su otvorili ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hecegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

Tom prigodom, ministar Hadžović kazao je kako je kroz projekt "CUHaCHA" opremljena kuhinju u Crvenom križu koja će biti od koristi svim građanima i u idućih 10 godina ona će biti vlasništvo i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i Crvenog križa Grada Mostara.

- Vrijednost ove kuhinje je negdje oko 60.000 eura, a vrijednost radova na uređenju ovih prostorija je oko 30.000 eura – istaknuo je ministar Hadžović.

Također, u sklopu projekta urađena je Monografija kulinarske baštine zajedno s partnerima Zadarskom županijom i Općinom Tivat.

- Ovaj projekt je značajan iz razloga što će naši učenici imati priliku naučiti praviti različite vrste kuharskih specijaliteta, a ovdje ima i poseban dio za njih gdje će zajedno s kuharom imati praktičnu nastavu – istaknuo je ministar Hadžović.

U sklopu projekta organizirat će se teoretske i praktične radionice gdje će kuhari raditi zajedno s polaznicima, a planirano je i održavanje sajma CUHaCHA-e na kojem će specijalitete kuhari i polaznici dijeliti besplatno građanima na šetalištu u Mostaru tijekom trajanja zimskog grada.

Direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz zahvalio je županijskom Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa i ministru Hadžoviću što je prepoznao ulogu i značaj Crvenog križa kao jednog od ozbiljnijih partnera na području HNŽ-a, ali i cijele BiH.

- Mislim da je ovaj projekt samo jedan iskorak onoga što smo dosada radili i nadam se da ćemo mi ispoštovati sve ono što je planirano ovim projektom, a to je baštinjenje kulinarske vrijednosti i onoga što su radili naši stari, ono što je naša tradicionalna kuhinja u BiH i da ćemo mi to prenijeti prvenstveno učenicima i turistima koji budu ovdje dolazili, a naravno i ekskurzijama koje budu dolazile s područja cijele BiH da im predstavimo naše kuharsko umijeće Hercegovine – istaknuo je Kajtaz.

Projekt "CUHaCHA", realizira se u okviru programa suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a glavni mu je cilj unapređenje prekograničnog partnerstva provođenjem aktivnosti usmjerenih na jačanje turističke ponude uspostavljanjem zajedničkih staza kulinarske baštine, izradu monografije, edukaciju pružatelja usluga u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!