[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/291119-slika-filmasi-iz-regije-na-mostarskoj-konferenciji-balkan-cinema-meeting.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/100x73\/291119-slika-filmasi-iz-regije-na-mostarskoj-konferenciji-balkan-cinema-meeting.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/29\/291119-slika-filmasi-iz-regije-na-mostarskoj-konferenciji-balkan-cinema-meeting.jpg","size":"372.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

MOFF: Konferencija o kolektivnim ostvarenjima prava u regiji (VIDEO)

 U okviru poslovnog segmenta Mostar Film Festivala (MOFF), u petak se u Mostaru održava konferencija "Balkan Cinema Meeting" na kojoj će relevantni predstavnici regije i mjerodavnih tijela iz BiH razgovarati na temu "Kolektivno ostvarenje prava u regiji".

 Cilj je skupa na jednom mjestu okupiti predstavnike svih najvećih produkcijskih kuća, distributerskih kompanija te kino prikazivača, ali i nadležnih tijela BiH, koji će razmijeniti informacije i pokušati iznaći rješenje zajedničkih problema u cilju ostvarivanja kolektivnih prava u regiji i svijetu.

 - Riječ je o konferenciji koja se tiče ostvarivanja kolektivnih prava za autore, nositelje prava u segmentu reemitiranja, s posebnim aspektom na nove digitalne tehnologije i novu digitalnu agendu Europske unije - kazao je Feni uoči konferencije predsjednik Udruge filmske industrije (UFI) Antonio Beus.

 Po njegovim riječima, procesi pregovaranja, tarifiranja te procesi zaštite, samo su neki od problema s kojima se susreću, a oni su, dodao je, preduvjeti koje bi trebali ostvariti da bi uopće mogli doći do distribucije prava.

 - U moru digitalizacije prosječan operater distribuira preko 200 kanala na kojima je oko 50 posto emitiranog sadržaja vlasništvo kolektivnih organizacija koje zastupaju autore, nositelje prava, a novčana nadoknada koja bi trebala da ide tim autorima apsolutno do njih ne dolazi ili dobivaju mrvice - istaknuo je Beus.

 Naglasio je kako se bore za transparentniju distribuciju prikupljenog novca, fer i pošten odnos spram autora, nositelja prava.

 - Istovremeno želimo implementirati model zaštite prava autora i zaštite prava operatera i da kroz svoj rad napravimo jednu sinergiju koja će omogućiti operaterima smanjenje troškova, a autorima pravilniju distribuciju naknada koje im pripadaju za njihova djela koja su napravili - ustvrdio je Beus.   

 Uz predstavnike BiH, na konferenciji su i sudionici iz Slovenije, Srbije i Albanije te Asocijacije AGICOA koja okuplja preko 45 najvećih kolektivnih organizacija u svijetu.  

 Na konferenciju su pozvani i vodeći ljudi legitimiranih institucija za prikupljanje kolektivnih prava iz regije, kao i predstavnici udruga ili pojedinačnih kablovskih operatera, telekomunikacijskih kompanija, IPTV providera te predstavnici javnih TV servisa i svjetskih TV mreža iz regije.

 MOFF Konferenciju "Balkan Cinema Meeting" realizira u suradnji i potporu Udruge filmske industrije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!