[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/05\/agrodar-004.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/05\/100x73\/agrodar-004.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/05\/agrodar-004.jpg","size":"498.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Mladi tim u 'Agrodaru' radi na projektu jačanja poljoprivrednog sektora

Magistar animalne proizvodnje i rukovodilac zadrugom "Agrodar" Aldin Kuduzović s mladim timom ljudi radi na projektu jačanje poljoprivrednog sektora u Unsko-sanskom kantonu, a ocjenjuje da nova generacija može znatno doprinijeti inovaciji i napretku u agraru.

- Okupio sam mlad tim ambicioznih ljudi, inžinjera i tehnologa s kojima smo zajedno krenuli u ovaj projekat  2012. godine. Pokrenuli smo firmu u Cazinu s ciljem da okupljamo proizvođače u sektoru jagodičastog voća, malina i povrtlarstva, te na kraju i otkupa šumskih plodova - kazao je Kuduzović.

Zadruga ima 120 hektara vlastitog zemljišta na kojem proizvodi žitarice, pšenicu i kukuruz, a danas ima svoje urede u Bihaću i Cazinu.

Kako je Kuduzović pojasnio, u julu i augustu je aktuelan otkup krastavca kornišona, malina, počinje se sa skidanjem žitarica s polja, prvenstveno sa pšenicom.

- Važno je u što kraćem vremenu izvršiti otkup od stanice do hladnjače da bi povećali kvalitet, što nama i kooperantima predstavlja izazov - dodao je.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II Projektom osigurali su izgradnju hladnjače, proširili su svoje kapacitete, te kroz proces brže mogućnosti zamrzavanja robe ostvarili su kvalitet koji doprinosi većoj vrijednosti robe i uvećanju izvoza u Evropsku uniju.  

Stoga je Kuduzović poručio poljoprivrednicima da ne odustaju od proizvodnje, te da se zajedno bore za svoja prava, poljoprivredne poticaje i pristup fondovima Evropske unije, jer što se bolje educiraju i informiraju o prilikama, te se organiziraju u udruženja i zadruge dobit će na snazi koja je važna za napredak cijelog sektora.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!