[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/mladi-kult.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/100x73\/mladi-kult.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/mladi-kult.jpg","size":"347.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Mladi poručili: Je li mnogo ako želimo zemlju iz koje nećemo da idemo

Nezadovoljstvo obrazovnim i zdravstvenim sistemom, stambenom politikom i političkom situacijom u zemlji, samo su neke od oblasti koje se spominju u videu nastalom kao rezultat zagovaračke inicijative '#necudaidem' koju je pokrenuo Institut za razvoj mladih KULT kako bi skrenuo pažnju vlasti na problem masovnog odlaska mladih iz BiH. 

Mladi kroz video govore o problemima i izazovima, razlozima masovnog odlaska, ali i apeluju na predstavnike vlasti da poduzmu korake koji će u BiH kreirati ambijent u kojem će mladi htjeti živjeti, ali i u koji će se željeti vratiti.

Prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih koju je 2013. godine objavio Institut za razvoj mladih KULT, od završetka rata do 2013. godine BiH je napustilo oko 150.000 mladih.

Nakon 2013. godine objavljuju se sporadične analize nevladinih i međunarodnih organizacija koje ukazuju na kontinuirani rast broja mladih koji se odlučuju napustiti zemlju, ali se pojavljuje i određeni fenomen odlazaka cijelih porodica.

Podaci pokazuju da je u 2016. i 2017. godini BiH napustilo oko 80.000 ljudi, a za samo šest mjeseci 2019. godine 30.000. 

U okviru kampanje, u narednom periodu bit će organizovan niz aktivnosti kroz koje će se nastojati ponuditi rješenja za prevazilaženje nagomilanih problema u oblasti pitanja mladih, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!