[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/eastern.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/100x73\/eastern.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/eastern.jpeg","size":"57.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

MJESEC DANA NAKON VELIKE NAJAVE: Da li će Sarajevo dobiti direktnu avionsku vezu sa Chicagom?

Eastern Airlines u svom rasporedu više nema transatlantske letove. Prije mjesec dana aviokompanija je najavila pokretanje letova sa čikaškog aerodroma O’Hare za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, ali karte su povučene iz prodaje samo nekoliko dana poslije.

Prije tačno mjesec dana, portal Simple Flying koji prati dešavanja u avio industriji objavio je vijest da Eastern Airlines pokreće svoj prvi prekookeanski let ikada, što je ujedno bio i prvi let s čikaškog međunarodnog aerodroma O’Hare (ORD).

Ruta je trebala biti od Chicaga do Sarajeva (SJJ), glavnog grada Bosne i Hercegovine i zemlje koja ima značajnu dijasporu u američkim državama koje okružuju Chicago.

Međutim, samo nekoliko dana nakon što je ruta puštena u prodaju, Eastern je prestao prodavati karte na ovoj ruti. Čak i sada, nekoliko sedmica kasnije, karte još uvijek nisu u prodaji.

Koji su bili planovi rute?

Kada je Eastern još prodavao karte za Chicago-Sarajevo i Sarajevo-Chicago, njegov sistem rezervacija pružio je sljedeće informacije u vezi s prvom planiranom transatlantskom rutom:

  • Let 2D972 trebao je napustiti zrakoplovnu luku O’Hare (ORD) iz Chicaga u petak 19:05 u 19:05, a dolazak na međunarodnu zračnu luku Sarajevo (SJJ) subotom u 11:05
  • Let 2D973 trebao je krenuti iz Sarajeva u 08:00 nedjeljom i stići u Chicago istog dana u podne.

Letovi su trebali započeti 28. maja i trajati do 5. septembra 2021. Ruta je trebala biti rotacija jednom sedmično. Pauza od skoro 24 sata između izlaznog i dolaznog leta u Sarajevu nagovijestila je da će ista posada vršiti cijelu rotaciju.

Dok je linija još bila u prodaji, raspored Airlinesa naznačio je da će njome upravljati njen avion Boeing 767-200ER. Ulaznice su se mogle rezervisati u tri klase: Explorer, Pathfinder i Globetrotter. Sve tri vrste cijena uključuju jednu stavku prtljage.

east2.jpeg

 

Da li bi letovi Chicago-Sarajevo-Chicago bili uspješni?

Letovi Eastern-a Chicago-Sarajevo uvijek bi bili malo vjerojatni, čak i ako bi se karte na kraju mogle ponovo vratiti u prodaju. Možda najvažnije, ovo bi bila jedina ruta Easterna iz Chicaga.

Nijedna aviokompanija nikada prije nije obavljala letove između SAD-a i BiH, a državljani BiH trebaju vizu za ulazak u SAD. To znači da bi se ruta morala u velikoj mjeri oslanjati na jednosmjerni promet. Dodatna poteškoća je u tome što je bosanska dijaspora u SAD koncentrirana više u St. Louisu, Missouri, nego u Chicagu.

Prema podacima dobijenim od OAG Traffic Analyzer, manje od 10.000 putnika putovalo je između Sarajeva i Chicaga u 2019. godini. To je znatno ispod tipičnog minimuma od 30,000 koji se smatra neophodnim za rutu na duge staze.

Ako Eastern ikada pokrene ovu rutu, morao bi se boriti s jakom konkurencijom zrakoplovnih kompanija Star Alliance, Croatia Airlines, Austrije i Lufthanse te Air Serbia. Sve ove aviokompanije nude mnogo veću fleksibilnost, više frekvencija, kontinuitet operacija i, što je možda najvažnije - jeftinije cijene nego što ih je Eastern za ovu rutu naveo prije mjesec dana, piše portal Simple Flying.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!