[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/migranti-turska-grcka-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/100x73\/migranti-turska-grcka-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/migranti-turska-grcka-twitter.jpg","size":"448.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Mitsotakis traži da Turska zaustavi priliv migranata u Grčku i Evropu

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u petak je optužio Tursku da "eksploatira" evropsku migrantsku krizu radi ostvarenja vlastitih cljeva i izjavio je da Ankara može i mora prekinuti priliv migranata na kontinent.

Grčka, na ruti za zapadnu Evropu za skoro milion izbjeglica i migranata u 2015., suočava se s novim naglim povećanjem broja ljudi koji prelaze Egejsko more na njene otoke iz susjedne Turske nakon relativnog trogodišnjeg zatišja.

Novi priliv migranata stvorio je dodatni pritisak na ionako nakrcane izbjegličke logore i nagnao je novu konzervativnu vladu da objavi strožu politiku suzbijanja priliva ljudi, koja uključuju jačanje graničnog režima i deportiranje većeg broja ljudi.

- Želim biti apsolutno jasan. Turska također mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Ona je u stanju da kontrolira prelaske preko Egejskog mora. Ne možemo se oteti utisku da ona eksploatira to pitanje radi ostvarenja vlastitih geopolitičkih ciljeva - izjavio je Mitsotakis u obraćanju parlamentu.

Priliv migranata u Grčku usporio se nakon što su Evropska unija i Turska u 2016. postigli sporazum o zatvaranju egejske rute, da  bi u augustu  i septembru ove godine te cifre porasle na najveći mjesečni broj priliva migranata u tri godine nakon postizanja sporazuma.

Turska, koja je prihvatila 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, zaprijetila je da će "otvoriti kapije" ukoliko Ankara ne dobije adekvatnu međunarodnu podršku za svoj plan o naseljavanju milion izbjeglica u sjevernu Siriju.

Ona praktično kontrolira dijelove sjeverne Sirije, gdje se prema njenim navodima vratilo 350.000 Sirijaca. Skupa sa Sjedinjenim Državama, Turska je upostavila "sigurnu zonu" na sjeveroistoku zemlje u koju bi se, prema tvrdnjama Ankare, brojne izbjeglice trebale vratiti. 

Na osnovu sporazuma iz 2016. godine, Ankara bi trebala vratiti migrante i izbjeglice bez dokumenata, uključujući Sirijce koji žele preći na grčke otoke i nisu kvalificirani za dobijanje azila. Zauzvrat bi EU prihvatila hiljade sirijskih izbjeglica direktno iz Turske i nagradila bi ih novčanim i drugim benefitima.  

Više od 78.000 izbjeglica i migranata stiglo je u Evropu do sada u ovoj godini, od kojih više od polovine u Grčku, sudeći po podacima Ujedinjenih nacija. Četrdesetak posto njih su porodice iz Afganistana a dvadesetak posto su Sirijci, prenosi Reuters. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!