[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-d364371ac23e157304498ff742db3220.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/100x73\/l-d364371ac23e157304498ff742db3220.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-d364371ac23e157304498ff742db3220.jpeg","size":"149.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ministrica Turković s češkim parlamentarcima i članovima akademske zajednice

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u okviru službene posjete Češkoj Republici, u Pragu se sastala s članovima Interparlamentarne grupe prijatelja Bosne i Hercegovine unutar češkog Parlamenta.

Tokom sastanka s parlamentarcima Petrom Fifkom, Karelom Haasom i Janom Hofmannom, razgovarano je o ekonomskim i sigurnosnim izazovima u Evropi. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o češkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, koje počinje 1. jula ove godine, te o proširenju EU i poziciji zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković se sastala i s članovima češke akademske zajednice dr. Marketom Slavkovom, prof. Františekom Šistekom i prof. Zorom Hesovom, koji su se tokom svog akademskog rada, između ostalog, značajno bavili temama koje se odnose na BiH.

Profesori su prezentirali svoj rad ministrici, koji je vezan za našu zemlju, najavili buduće aktivnosti, dok je ministrica Turković govorila o važnosti angažmana članova akademske zajednice u boljem razumijevanju prilika u našoj zemlji, te prezentirala trenutnu situaciju u BiH.

U okviru sadržajne posjete, dosta pažnje je posvećeno ekonomskim pitanjima i jačanju saradnje u ovoj oblasti.

Ministrica Turković se sastala i s Tarikom Altumbabićem, predsjednikom novoosnovane Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, koji živi u Pragu i vrlo ozbiljno radi na ekonomskom povezivanju dvije zemlje, ali i privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Također, ministrica se sastala i s veteranima i generalima češke Armade, koji su učestvovali u mirovnim misijama u BiH, ali i sa Munirom Pašagićem, počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Slovačkoj - saopćeno je iz MVP BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!