[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/05\/italija-premijer-conte-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/05\/100x73\/italija-premijer-conte-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/05\/italija-premijer-conte-xinhua.jpg","size":"300.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ministri nove talijanske vlade položili zakletvu

Ministri nove talijanske koalicijske vlade sastavljene od protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra službeno su u četvrtak su položili zakletvu na novu dužnost u palati Quirinale pred predsjednikom Sergiom Mattarellom.

"Prisežem da ću biti odan Republici i da ću poštivati ustav i zakone te izvršavati svoje dužnosti isključivo u interesu nacije", kazao je na svečanosti polaganja zakletve premijer Giuseppe Conte.

Iste su riječi izgovorili ministri u njegovoj vladi, njih 21, nakon čega bi se trebao održati prvi sastanak nove vlade. Prosječna dob ministara je 37 godina, što je rekordno nisko.

U kabinetu je sedam žena, 10 članova M5S-a, devet iz PD-a i jedan predstavnik male ljevičarske stranke Slobodni i jednaki (LeU), prenosi Euronews.


Guiseppe Conte ostaje na mjestu premijera Italije i sada vodi tim od 21 ministra.

Luigi Di Maio, bivši potpredsjednik vlade i ministar industrije i rada, sada je ministar vanjskih poslova zemlje.

Ministarstvo ekonomije vodit će  Roberto Gualtieri iz PD-a, predsjednik Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta, dok će Luciana Lamorgese zamijeniti  Mattea Salvinija u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Lamorgese, prva žena koja je vodila milansku prefekturu, veteran je u Ministarstvu unutarnjih poslova, kojem se prvi put pridružila 1979. Tijekom proteklog desetljeća prvenstveno je radila na migracijama i integraciji izbjeglica i migranata.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Guiseppeu Conteu za novu vladu i njegovo "vodstvo" .

"Uvjeren sam da će Italija moći igrati važnu ulogu u rješavanju ovih doista europskih izazova, pridržavajući se svojih odgovornosti kao utemeljitelja naše Unije", dodao je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!