[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/06\/zgrada.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/06\/100x73\/zgrada.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/06\/zgrada.jpg","size":"484.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ministarstvo finansija KS: Razumijemo mlade, ali porez se mora platiti

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila na posljednjoj sjednici Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone prema kojem su, između ostalih kategorija, mladi do 38 godina oslobođeni plaćanja poreza na kupovinu stana/kuće, koji će stupiti na snagu od 01. januara naredne godine, redakciji našeg portala javilo se više mladih parova koji su kupili stanove u proteklim sedmicama. Naime, prema postojećem Zakonu dužni su platiti porez u iznosu od 5% procjenjene imovine, pa su se nadali da bi ih novi Zakon kroz prijelazne odredbe možda mogao osloboditi ove obaveze.

U Ministarstvu finansija su nam međutim potvrdili da poreznu obavezu ipak moraju izvršiti.

-Zakon je jasan. Skupština je početak primjene zakona ostavila za 01.01.2019. Sve kupoprodaje koje su se dogodile prije tog datuma će biti tretirane po starom, još uvijek važećem zakonu. Razumijemo situaciju u kojoj se nalaze mladi bračni parovi, ali smo zaista nemoćni bilo šta uraditi po tom pitanju, jer je to pitanje čisto pravne naravi. Međutim, neka pokušaju provjeriti da li imaju pravo na oslobađanje po važećem zakonu po nekom osnovu, ukoliko je riječ o novogradnji i sl. – stoji u odgovoru ministra Jasmina Halebića.

Podijelite ovaj članak!