[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/benghazi-libija-napad-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/100x73\/benghazi-libija-napad-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/benghazi-libija-napad-twitter.jpg","size":"276.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Militanti lojalni Khalifi Haftaru prekršili primirje u Libiji

Nelegitimne snage s istoka Libije koje predvodi Khalifa Haftar granatirale su južne dijelove Tripolija i netom nakon završetka Berlinske konferencije prekršile primirje. 

Reporter Anadolu Agency (AA) javlja da su Haftarove militantske grupe izvele minobacačke napade na regiju Salahaddin.

- Militanti lojalni Khalifi Haftaru nasumično granatiraju regiju Salahaddin i tako krše primirje - kazao je za AA glasnogovornik snaga lojalnih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Abdulmalik al-Medeni.

Haftarove snage su i tokom dana kršile primirje granatirajući regiju Hallalat koja se također nalazi južno od centra Tripolija. Meta napada bio je i naftni tanker koji se zapalio, a iznad Tripolija se izdigao gusti crni dim.

Nelegitimne snage sa istoka Libije tako su dogovoreno primirje kršile tokom i neposredno nakon međunarodne mirovne konferencije koja je u nedjelju održana u Berlinu.

U Berlinu su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji.

Po završetku međunarodne mirovne konferencije u Berlinu, objavljena je zajednička izjava učesnika u kojoj se navodi da je Politički sporazum Libije važan putokaz za iznalaženje političkog rješenja krize u toj zemlji.

- Podržavamo formiranje ujedinjenog nacionalnog sigurnosnog sistema Libije koji će biti pod kontrolom centralizirane i civilne vlasti - navodi se u izjavi uz dodatak da je potrebno policiju i vojne snage staviti pod istu kontrolu.

Učesnici u izjavi pozivaju Ujedinjene nacije da formiraju tehničke komitete za kontrolu implementacije primirja u Libiji.

- Od početka primirja pozivamo strane i njihove podržavaoce da okončaju vojno-oružane aktivnosti - poručili su učesnici konferencije.

Učesnici dalje pozivaju da se politički proces rješavanja krize vrati libijskom narodu koji će taj proces okončati održavanjem slobodnih, pravednih i inkluzivnih izbora u toj zemlji.

- Pod okriljem UN-a s ciljem nastavka koordinacije nakon Berlinskog samita formiramo Međunarodni nadzorni komitet - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Komitet će uključivati sve učesnike konferencije i sastajat će se na mjesečnom nivou, a sadržavat će i četiri radne grupe.

Domaćini konferencije njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutteres su u obraćanju novinarima kazali da je postignut plan o sveobuhvatnoj podršci primirju u Libiji i da su svi učesnici saglasni da ne postoji vojno rješenje libijske krize.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron te premijeri Velike Britanije i Italije Boris Johnson i Giuseppe Conte i šef američke diplomacije Mike Pompeo.

Na konferenciji u Berlinu učestvovali su i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!