[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/jk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/100x73\/jk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/05\/jk.jpg","size":"457.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Mijatović: Svi imamo puno toga za naučiti iz 'Ježeve kućice'

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) u Zenici prvi će put u nedjelju, 8. decembra izvesti predstavu "Ježeva kućica", ujedno i jedinu premijeru u okviru 5. internacionalnog festivala edukacijskog teatra Zenica 2019 (IFET), koji je počeo 30. novembra a bit će završen 9. decembra.

Bit će to četvrta premijera u ovoj 70. sezoni BNP-a koju su realizirali s dramskim studijem Kulturno sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

- Ovom predstavom poručujemo da smo nosioci poruke i da trebamo voljeti svoj dom, bez obzira gdje se on nalazi. Jer to je nešto gdje smo uvijek zaštićeni - kazala je na današnjoj pres-konferenciji Anđela Ilić, kojoj je, kakao je istakla, pripala čast da glumi glavnu ulogu Ježurka Ježića.

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Miroljub Mijatović, koji je i režiser i dramaturg tog mjuzikla, ustvrdio je da je to interkulturalna predstava iz koje imamo svi puno toga za naučiti.

- I sam njen autor Branko Ćopić u napomeni je stavio da je ovo priča za djecu i osjetljive - istaknuo je on.

Mijatović je naveo da će mujzikl biti i perjanica BNP-a koji slavi 70. godišnjicu pa je i predstava za njih dodatno značajna jer je napisana prije 70 godina, a i zato što je njen autor bh. pisac Ćopić.

Najavio je da će tokom decembra predstava imati premijere u Kaknju 28. decembra i Zavidovićima 19. decembra te u Visokom.

- Zadovoljstvo je da u Zeničko-dobojskom kantonu imamo ovakvu saradnju, što je i prirodno te što je i zabilježeno u Strategiji razvoja kulture ZDK - kazao je direktor KSC Kakanj Mirza Mušija, napomenuvši i da njihov Dramski studio, koji je i nastao u saradnji s BNP-om, ove godine slavi 20. godišnjicu.

U predstavi, osim Anđele Ilić, igraju i Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!