[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/xf.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/100x73\/xf.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/xf.png","size":"1,042.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Mesi, Maradona i Bilbao: Argentinci ne vole da igraju protiv Baskijaca

Atletik Bilbao je sinoć savladao Barselonu u finalu španskog Superkupa, a meč je ostao upamćen po isključenju Lionela Mesija. Argentinac je dobio prvi crveni karton u karijeri u dresu Barselone.

Mesi je bio frustriran - bez lopte je sa leđa udario Viljalibrea, nakon što je "otvorio" posljednji napad svog tima.Potez Argentinca protiv Atletika, španske medije podsjetio je na Mesijevog sunarodnika, Dijega Armanda Maradonu, koji je protiv Baskijaca imao mračne trenutke u karijeri.

Barselona i Atletik Bilbao su 1984. godine igrali finale Kupa Kralja. Baskijci su slavili minimalnim rezultatom, ali se godinama nakon toga više pričalo o scenama poslije utakmice, nego o samom meču.

Po završetku susreta Maradona je glavom udario Migela Solu i krenuo u konačni obračun sa ostalim protivničkim igračima. Na terenu se vodio pravi rat, a sve je sa tribina posmatrao kralj Huan Karlos.Bila je to, mnogi smatraju, Maradonina osveta za susret iz 1983. godine kada je igrač Atletika, Andoni Gojkočea, takozvani mesar iz Bilbaa, prišao Argentincu s leđa, krvnički startovao i slomio mu članak. Maradona se od povrede oporavljao tri mjeseca i smišljao osvetu, koju je realizovao u pomenutom finalu 1984.godine.

Finale Kupa Kralja 1984. godine je posljednji Maradonin meč u dresu Barselone. Suspendovan je tri mjeseca iz španskog fudbala, pa je tog ljeta prešao u Napoli.

Mesija nakon sinoćnje kazne čeka pauza. On, ipak, nije odigrao posljednji meč za "blaugranu", budući da mu ugovor ističe na ljeto. Ipak, šanse da ode iz kluba na kraju sezone sve su veće.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!