[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/16\/merkel-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/16\/100x73\/merkel-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/16\/merkel-3.jpg","size":"414.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Merkel: Sačuvati sporazum i razgovarati s Iranom

Najbolji način za rješavanje zabrinutosti međunarodne zajednice zbog uloge Irana na Bliskom istoku i njegovog programa balističkih projektila je u okviru postojećeg sporazuma, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je to rekla uprkos povlačenju SAD iz sporazuma koji je potpisan 2015. godine.

- Pitanje je da li možete bolje razgovarati ako ukinete sporazum ili ako ostanete u njemu. Mi smatramo da je ovo drugo bolje – rekla je Merkel, prenosi agencija Reuters. 

Evropske sile žele sačuvati sporazum koji su SAD odbacile i ponvo nametnule sankcije, ali su priznale da ne mogu u potpunosti pružiti garancije koje Teheran traži kako bi ostao pri ugovoru.

- Uprkos svim teškoćama, transatlanski odnosi ostaju ključni, Ali, oni moraju imati mehanizam za prevazilaženje razlika i drukčijih mišljenja – poručila je njemačka kancelarka u Bundestagu.

Podijelite ovaj članak!