[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/angela-merkel01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/angela-merkel01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/angela-merkel01.jpg","size":"55.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Merkel podržava kratki lockdown u Njemačkoj

 Glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel podržala je "kratki, uniformni lockdown” dok se zemlja suočava s povećanim brojem zaraženih od koronavirusa.

Guvereneri njemačkih saveznih država, koji su nadležni za uvođenje i ukidanje resrtrikcija, zauzeli su različite pristupe. Neki podržavaju limitirane korake na ponovnom otvaranju, dok se drugi zalažu za strožije zatvaranje.  Armin Laschet, guverner koji također predvodi stranku kancelarke Merkel, pozvao je na "lockdown premoštavanja" koji bi trajao dvije do tri sedmice kako bi se kontrolirala zaraza u vrijeme dok se vakcinacija intenzivira.

Glasnogovornica kancelarke Merkel Ulrike Demmer izjavila je da je "svaki poziv na kraći, uniformni lockdown ispravan". Dodala je da brojke novozaraženih nisu posebno dobre i da rast zauzetih jedinica intenzivne njege "govori veoma jasnim jezikom".

Laschet je također pozvao na novi sastanak Merkel i državnih guvernera kako bi pomjerili restrikcije za naredni ponedjeljak, ali je naišao na otpor svojih kolega, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!