[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/29\/dragan-mektic02.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/29\/100x73\/dragan-mektic02.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/29\/dragan-mektic02.jpg","size":"276.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Provjereno

Mektić: Preuveličavanje broja migranata u BiH je zlonamjerno, skandalozno i netačno

- Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je dogovoreno da na svakoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH bude informacija o pojačanom prilivu migranata u BiH, iznoseći podatak da je od početka godine do danas u BiH ušlo 4.870 nezakonitih migranata.

Istaknuo je da je od tog broja njih 4.215 iskazalo namjeru za podnošenje azila, a 423 osobe su podnijele zahtjev za azil, dodajući da je moguće da postoji određeni manji broj migranata koji nisu na adekvatan način registrirani.

Vrlo zlonamjernim, netačnim i skandaloznim je nazvao izjave nekih nosilaca funkcija u BiH koji su iznosili određene brojeve o migrantima, preuveličavajući broj migranata do oko 60.000, bez ikakvih validnih argumenata, te ocijenio da su na taj način bespotrebno uznemirili javnost u BiH.

Mektić je naveo da je zadovoljan rezultatima uključivanja policijskih snaga kao pomoć Graničnoj policiji BiH radi bolje kontrole i zaštite granice. Također je naveo da je za oko dvije trećine smanjen priliv migranata na području Višegrada, ali se broj migranata koji prelaze granicu povećava na području Gacka i Trebinja. 

Također, u saradnji sa Crvenim krstom Kantona Sarajevo u bivšoj kasarni u naselju Ušivak kod Hadžića trebao bi biti formiran kamp za migrante jer su potrebni dodatni kapaciteti za smiješaj, a sadašnji kamp u Bihaću bit će dislociran između tog grada i Velike Kladuše.

- Oko svakog centra koji formiramo za migrante uspostavlja se i mreža organiziranog kriminala za krijumčarenje i trgovinu ljudi i takav slučaj je bio i u Salakovcu kod Mostara te je zatraženo od SIPA-e, Federalnog MUP-a i MUP-a HNK da maksimalno rade na sprečavanju i otkrivanju tih grupa - kazao je.

Budući da je BiH članica u međunarodnom kriznom fondu, aplicirao je da Bosna i Hercegovina dobije milion eura za saniranje posljedica migrantske krize i troškova nastalih velikim prilivom migranata.

Kazao je da je za 7. juni planiran ministarski sastanak u Sarajevu, koji će biti posvećen traženju odgovora na migrantsku krizu, ali i otkrivanju i sprečavanju pojava krijumčarenja ljudi, a tom skupu, dodaje, trebalo bi da prisusutvuju ministri iz osam zemalja.

- Tražeći rješenje za zaustavljanje migrantskog talasa, potrebno je pronaći jednu tačku za zaustavljanje. Što ta tačka bude južnije, to će biti bolje, moguće u ili oko Grčke, gdje možemo računati i na pomoć Frontexa - pojasnio je ministar sigurnosti BiH. 

Skup u Sarajevu će imati dva panela, prvi će imati za temu sprečavanje i zaustavljanje ilegalnih migracija, a drugi dio će biti fokusiran na humanitarni prihvat i tretman migranata.

Podijelite ovaj članak!