[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/l-45c457b849baa5e7c3af0b090d1dcc2d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/100x73\/l-45c457b849baa5e7c3af0b090d1dcc2d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/l-45c457b849baa5e7c3af0b090d1dcc2d.jpg","size":"120.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Međunarodni dan borbe protiv korupcije: Mladi o korupciji uče kroz neformalno obrazovanje

Općina Travnik nizom različitih sadržaja obilježila je 9. prosinca, Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

 

U organizaciji Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik, uz prigodan program predstavljen je rezime do sada realiziranih mjera i aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Travnički načelnik Kenan Dautović kazao je kako je Općina još 2018. godine jasno ukazala na svoj izbor, stratešku opredijeljenost razvijanja preventivnih mehanizama koji doprinose profesionalnoj upravi.

"Donesen je i u potpunosti realiziran akcijski plan za prevenciju i sprječavanje korupcije Općine Travnik za 2018.-2020. godinu koji je sadržavao 24 mjere, a planom integriteta Općine Travnik za 2019.-2021. godinu utvrđene su zajedničke i specifične oblasti i procesi u okviru kojih je realizirano 35 mjera s ciljem otklanjanja detektiranih rizika", istaknuo je Dautović.

Predsjednice Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik Aida Daul naglasila je kako se donošenjem akcijskog plana za prevenciju i sprječavanje korupcije i za 2022-2023. godinu pokazuje kontinuirana opredijeljenost za poduzimanje preventivnih, a potom i antikoruptivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Dodala je kako je, cijeneći značaj učinkovite borbe protiv korupcije i neophodnosti suzbijanja ove pojave, ove godine fokus promotivnih aktivnosti u sprječavanju korupcije usmjeren na mlade naraštaje.

"U Bosni i Hercegovini se trenutno nedovoljno pažnje posvećuje edukaciji mladih o korupciji, a posebno u školama i na fakultetima zbog čega su mladi primorani o korupciju učiti kroz neformalno obrazovanje", mišljenja je Daul.

Svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije dali su i učenici srednjih škola s područja Travnika, koji su u prethodnom razdoblju kreirali literarna i likovna stvaralaštva kroz strip na temu "Korupcija u očima djece".

Ovom prilikom proglašeni su najuspješniji autori radova, a mladi ljudi su poslali i jasnu poruku:"Ne korupciji".

Također, učenici osnovnih škola, polaznici dramskog odjela Centra za kulturu općine Travnik, kroz igrokaz redatelja Olivera Jovića pokazali su kako oni vide korupciju i njezine posljedice.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održano je u zgradi novog srednjoškolskog centra u Travniku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!