[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/bhsedmiceinzenjerstva.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/bhsedmiceinzenjerstva.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/bhsedmiceinzenjerstva.jpg","size":"64.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Međunarodna BH sedmica inženjerstva - Inženjerstvo je profesija budućnosti

 Pametni gradovi, budućnost energije u BiH, dekarbonizacija, vještačka inteligencija, autoindustrija i elektromobilnost, samo su neke od tema četvrte Međunarodne BH sedmice  inženjerstva koja će biti održana 8. decembra u Domu mladih u Sarajevu, kao i u online formi.

Sve ove teme, po riječima direktora BH sedmice inženjerstva Zlatka Berbića, predstavljaju neminovnost i izazove za koje inženjerska struka ima rješenja, ali je potrebno postići dogovor i reći da mi to hoćemo. Nakon Sarajeva najavio je svojevrsni nastavak i konferenciju u Tuzli “Futures Leaders Summitu” (FLS) od 15. do 17. decembra, koja će biti posvećena mladim ljudima, obrazovanju i tehnologiji.

- Posebna pažnja bit će posvećena i energetskom sektoru u BiH, kao i strategiji dekarbonizacije EU. Ukoliko želimo da budemo dio Evrope, da ne plaćamo neke specijalne penale u budućnosti, već sada moramo govoriti o problemima i rješenjima - naglasio je Berbić, dodajući da će ljudi iz prakse iz BiH i inostranstva prenijeti svoja iskustva.

Futures Leaders Summit, po riječima izvršne direktorice Fondacije budućnosti u BiH Majde Mujanović Babović, okupit će neke od najuspješnijih Bosanaca i Hercegovaca koji rade za velike kompanije u BiH i inostranstvu.

- Cilj je da se okupe STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) studenti i diplomanti kako bi proširili svoje znanje i postali nosioci promjena u društvu. Cilj nam je da spojimo uspješne i one koji će to tek postati – istakla je Mujanović Babović na konferenciji za novinare u Privrednoj komori FBiH (PKFBiH) u Sarajevu.

U okviru  Inženjerske komore FBiH, koja je osnovana u januaru 2020. u okviru PKFBiH, dosad je formirano 12 matičnih sekcija, a okuplja više od 800 inženjera

Uime PKFBiH i Inženjerske komore FBiH Almin Mališević je podsjetio da su dugogodišnji partneri projekta BH sedmice inženjerstva.

- Prepoznali smo taj događaj kao jedan od najznačajnijih u toku godine kada je riječ o inženjerskoj struci.  Stručnjaci kažu da će inženjerstvo postati profesija budućnosti i da će ga biti sve više – naveo je Mališević.

Edina Selesković, voditeljica Razreda za dijasporu Internacionalne akademija nauka i umjetnosti u BiH navela je da je dijaspora veliki resurs naše zemlje. 

- Nije ideja njih fizički vratiti u BiH, nego ih povezati sa BiH na način da ono što oni rade u svijetu, mogu raditi i ovdje i da nam pomognu da izgradimo bolju budućnost. Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u BiH se uključila u organizaciju BH sedmice inženjerstva što će biti prilika da se prikažu dostignuća u svijetu i kako mogu biti primjenjena u BiH – navela je Selesković.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!