[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/theresa-may.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/100x73\/theresa-may.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/theresa-may.jpg","size":"264.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

May objašnjava britanskim poslanicima odluku o napadu na Siriju

LONDON, 16. april 2018

Premijerka Theresa May danas će se suočiti s britanskim poslanicima kako bi im objasnila svoju odluku da pokrene zračne udare protiv Sirije bez glasanja u parlamentu.

Britanija, Sjedinjene Države i Francuska napali su mete u Siriji u subotu, u odgovoru na navodni napad hemijskim oružjem u Doumi.

Parlament se danas vraća uobičajenom radu nakon proljetne pauze i nije bio konsultiran oko akcije. Vlada nema zakonsku obavezu da traži parlamentarno odobrenje za vojne napade, iako obično to čini.

May planira poručiti poslanicima da su napadi koji su bili u "britanskom nacionalnom interesu" izvedeni kako bi spriječile nove patnje od hemijskih napada i da imaju široku međunarodnu podršku.

Vlada će zatražiti vanrednu parlamentarnu raspravu o zračnim udarima, iako će to slabo udovoljiti bjesnim opozicijskim poslanicima, prenosi AP.

Podijelite ovaj članak!