[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/l-a7b75b8dcacf36ca5c3083e252cfc338.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/100x73\/l-a7b75b8dcacf36ca5c3083e252cfc338.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/30\/l-a7b75b8dcacf36ca5c3083e252cfc338.jpeg","size":"100.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Maroko zaprijetio tužbom Adidasu, zahtijeva promjenu dizajna dresa nogometnog tima Alžira

Ministarstvo kulture Maroka optužilo je Adidas za 'kulturno prisvajanje', termin koji se koristi da se objasni fenomen usvajanja i korištenja elemenata jedne kulture od strane pripadnika druge, obično dominantne kulture. U ovom slučaju, Maroko je optužio Adidas da je iskoristio simbole marokanske kulture u svom novom dizajnu dresova za alžirski nogometni tim, piše BBC. 

Adidas je u reakciji objavio da je dizajn inspiriran palatom Mechouar u Alžiru.

Međutim, geometrijski plavi, tirkizni i žuti dizajn je uzorak nazvan 'zellige', koji je naširoko prepoznatljiv u marokanskim mozaicima, rekao je advokat ministarstva kulture ove zemlje. 

Maroko i Alžir dijele historiju prožetu antagonizmima i tenzijama jer i dalje jedna drugoj osporavaju težnje oko teritorije Zapadne Sahare.

Advokat Mourad Elajouti napisao je na Facebooku da je izdao pravno upozorenje Adidasu, uime ministarstva kulture Maroka.

U pismu izvršnom direktoru kompanije Kasperu Rorstedu, Elajouti je rekao da je novi dizajn odraz 'kulturnog prisvajanja' i "pokušaj da se ukrade jedan oblik marokanskog kulturnog naslijeđa i da ga se koristi izvan njegovog konteksta".

On je zatražio od njemačkog brenda sportske odjeće da ukloni dizajn u roku od dvije sedmice.

Elajouti je dodao da alžirski dres za sezonu 2022-2023 "doprinosi gubitku i izobličenju identiteta i historije kulturnih elemenata zelligea".

Alžir i Maroko dijele granicu od skoro 2.000 kilometara koja je izvor napetosti još od proglašenja nezavisnosti od francuske kolonijalne vlasti.

Godine 1963. vodili su tzv. Pješčani rat jer je Maroko polagao pravo na teritoriju u Alžiru.

Kasnije je Alžir podržao kampanju Polisario Fronta za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka, što je dovelo do rata u Zapadnoj Sahari u periodu 1975-1991.

Granica je tada zatvorena 1994. godine iz sigurnosnih razloga nakon što su militantni islamisti bombardirali hotel u marokanskom gradu Marakešu.

Nedavno, 2021. godine, Alžir je prekinuo diplomatske odnose sa svojim susjedom, optužujući Maroko za "neprijateljska djela". Maroko je taj potez nazvao "potpuno neopravdanim".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!