[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/ambassador.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/ambassador.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/ambassador.jpg","size":"53.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Makoto: Prijatelji su stajali uz Japan u vrijeme kad je to bilo potrebno

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto istaknuo je, uz desetu godišnjicu velikog istočnojapanskog zemljotresa u Fukushimi, solidarnost i prijateljstvo naroda Bosne i Hercegovine.

- Kao ambasador Japana, želim još jednom iskazati najiskreniju zahvalnost narodu, kao i organima vlasti BiH, za njihovu podršku i vrijednu pomoć, u periodu kad je ta pomoć Japanu bila potrebna. Nikad je nećemo zaboraviti - naglasio je.

Kako je napisao u sjećanju na taj dan, ljudi u BiH pokazali su ogromno suosjećanje, velikodušnost i prijateljstvo.

- Saznao sam da smo dobili veliki broj donacija od Vlade i lokalnih vlasti u BiH, kao i privatnih organizacija i prijatelja Japana u BiH. Poslano nam je nebrojeno puno divnih pisama, poruka ohrabrenja i crteža školske djece. Mnogi građani Sarajeva, uključujući i članove Judo saveza, posjećivali su prostorije naše ambasade tokom nekoliko dana nakon velikog potresa, noseći cvijeće i paleći svijeće - istaknuo je.

Kako ambasador podsjeća, prije deset godina (11. marta 2011. godine) dogodio se veliki potres u istočnom djelu Japana. To je bila prirodna katastrofa bez presedana, uključujući zemljotres i cunami, 'koji su devastirali Tohoku regiju moje države'.

- Stanje se dodatno zakomplicaralo ozbiljnom štetom na nuklearnoj centrali, u Fukushimi. Razmjere katastrofe i stupanj oštećenja su bili ogromni. Oko 16.000 osoba je nestalo, više od 2.000 se još smatra nestalim. Suočeni s tim, naši prijatelji iz cijelog svijeta, pa tako i iz Bosne i Hercegovine, iskazali su se kroz humanu i iskrenu pomoć - istaknuo je ambasador Japana u BiH Ito Makoto, saopćila je Ambasada Japana u BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!