[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/25\/fna-97804.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/25\/100x73\/fna-97804.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/25\/fna-97804.jpg","size":"409.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Maj u znaku Sarajevskih večeri muzike

Fondacija za muzičke umjetnosti (MAF) za jubilarno izdanje 25. Sarajevskih večeri muzike (SVEM), koje će trajati od 9. do 17. maja, pripremila je osam koncerata i muzičku radionicu o jazz harmoniji koju će u Srednjoj muzičkoj školi držati Ranko Rithman, a zvanično festival će biti otvoren 10. maja koncertom maestra Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu.

Na najavnoj pres konferenciji danas je predstavljen program ovogodišnjeg SVEM-a, o kojem su govorili predsjednik MAF-a i umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, dirigentica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović, profesorica i voditeljica orkestra JU Srednja muzička škola Sarajevo i član vokalnog ansambla "Corona" Tijana Vignjević, šef Hora Opere NPS Danijel Žontar i solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ivan Šarić.

Veber je istaknuo da je ponosan na 25. izdanje Sarajevskih večeri muzike, koje će i ove godine dati priliku i mladim umjetnicima.

Tako će se pred otvaranje u programu "U susret SVEM-u" 9. maja u Bošnjačkom institutu predstaviti mladi violinista Luka Ljubas i pijanistica Ruzha Semova.

Za večer svečanog otvaranja Festivala maesto Ivo Pogorelić će nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenticu Samru Gulamović, izvodeći na posve jedinstven način jedno od najljepših djela pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c molu ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova.

Samra Gulamović je istakla da je riječ o zahtjevnom koncertu ali da se nada da će biti uspješno realizovan.

Ovogodišnji SVEM posjetiocima također nudi i Koncert "Putovanja" na kojem će nastupiti gosti iz Beograda Zoran Todorović (tenor), Aleksandar Nikolić (bandeon), Zoran Anić (gitara) i Slobodan Gerić (kontrabas" koji će publiku da "odvedu" u muzičku prošlost.

Na programu je također i Rosinijev "Stabat mater" koji će izvesti Aida Čorbadžić (sopran), gošća iz Hrvatske Terezija Kusanović (mezzosopran), Amir Saračević (tenor), Ivan Šarić (bas), Ivo Lipanović (dirigent) te Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevska filharmonija.

Ovogodišnje Sarajevske večeri muzike ugostit će i ženski vokalni ansambl Corona, duvački kvintet Slowind, najbolje muzičare Slovenačke filharmonije te gitaristu Juru Cerkovnika.

Koncerti će se održavati u Narodnom pozorištu, Bošnjačkom institutu i crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice za sve koncerte festivala mogu se rezervirati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!