[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/sud-7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/sud-7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/sud-7.jpg","size":"54.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Mahmutović podnio krivičnu prijavu protiv direktorice OŠ 'Petar Kočić'

Zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović Tužilaštvu BiH podnio je krivičnu prijavu protiv direktorice OŠ 'Petar Kočić' kod Doboja Mevlide Dervišefendić jer je neosnovano kaznila učenicu čime je spriječila izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH te zatražio i reakciju Ombudsmena za ljudska prava BiH. 

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Mahmutović je, nakon otvorenog pisma Upravi Osnovne škole 'Petar Kočić' kod Doboja, 'poduzeo više aktivnosti s ciljem sistemske reakcije na neosnovano kažnjavanje i diskriminaciju povratničke djece u entitet Republika Srpska gdje je samo posljednji u nizu slučaj direktorice OŠ 'Petar Kočić', koja je kaznila učenicu smanjenjem vladanja zbog odsustva sa nastave 25.11.2020. godine - na Dan državnosti Bosne i Hercegovine'.

- Mahmutović je podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktorice OŠ 'Petar Kočić' Mevlide Dervišefendić jer je neosnovano kaznila učenicu koja je imala pravo obilježiti Dan državnosti BiH, čime je spriječila izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH' - ističe se u saopćenju.

Očekuje da Tužilaštvo BiH 'konačno procesuira nekoga zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i zaustavi ovu sve više zastupljenu praksu'.

Naročito je, kako se navodi, to u ovom slučaju potrebno jer se radi o pravima djeteta zaštićenog i UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, koju je BiH ratificirala i dužna je po njoj postupati.

Podsjećaju, u članu 2. se kaže da će "Države preduzeti mjere da osiguraju zaštitu djeteta od svih oblika diskriminacije ili kazne na osnovu statusa, aktivnosti, izraženog mišljenja ili ubjeđenja roditelja djeteta, zakonskih staratelja ili članova porodice", a u članu 3. stoji da će "U svim akcijama u vezi s djecom, bez obzira da li ih poduzimaju javne ili privatne društvene institucije, sudovi, upravne vlasti ili zakonska tijela, najbolji interesi djeteta biti od prvenstvenog značaja".

- Najbolji interes djeteta je svjesno ignoriran prilikom kažnjavanja djece zbog obilježavanja praznika za koji je Ustavni sud BiH utvrdio da je u skladu sa Ustavom BiH te da je to pitanje koje se mora otvoriti i sankcionirati pred domaćim institucijama ali i Komitetom UN-a za prava djeteta - naveo je Mahmutović.

Ustavni sud BiH je, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH, donio Odluku kojom je odbio navedeni zahtjev konstatirajući da je 25. novembar datum koji je vezan za historiju svih naroda u BiH i koji predstavlja simbol zajedničke antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

U Odluci je naglašeno da "načelo kolektivne jednakosti konstitutivnih naroda nameće obavezu entitetima da ne diskriminiraju, u prvom redu, one konstitutivne narode koji su, u stvarnosti, u položaju manjine u odgovarajućem entitetu", a što se u ovom slučaju nije desilo.

- Zbog toga, Mahmutović je uputio i Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH žalbu na postupanje Dervišefendić sa zahtjevom da se provjere svi navodi u vezi sa spornim kažnjavanjem učenice OŠ 'Petar Kočič', naročito u dijelu koji se tiče diskriminirajućeg postupanja te donesu preporuke za postupanje - ističe se u saopćenju za javnost iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Istovremeno, u saradnji sa Klubom poslanika SDA, pokrenuta je poslanička inicijativa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za izradu specijalnog izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava u pogledu odnosa institucija obrazovnog sistema prema djeci povratnika.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!