[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/macron-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/100x73\/macron-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/macron-xinhua.jpg","size":"41.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Macron zatražio od Netanyahua da odustane od planova aneksije Zapadne obale

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je danas od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne provodi planove aneksije palestinske zemlje na Zapadnoj obali.

Ured francuskog predsjednika saopćio je da je Macron poručio Netanyahuu u telefonskom razgovoru da „takav potez krši međunarodno pravo i ugrožava mogućnost uspostave dvodržavnog rješenja kao osnove za trajan i pravedan mir između Izraelaca i Palestinaca“, , prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Francuska, Njemačka, Egipat, Jordan i druge zemlje već su kritikovale planiranu aneksiju u zajedničkom saopćenju prošle srijede, naglašavajući da će to stvoriti „veliku prepreku za napore usmjerene na postizanje  sveobuhvatnog i pravednog mira“ između Palestine i Izraela.

Izraelski premijer planirao je pokrenuti aneksiju od 1. jula, ali je odgodio taj potez u cilju finaliziranja detalja sa Sjedinjenim Državama.

Palestinsko čelništvo i svi dužnosnici širom palestinskog političkog spektra odbacili su izraelski plan, koji je dio američkog takozvanog „sporazuma stoljeća“ objavljenog u januaru.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!