[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/macron-sad-kongres-obracanje-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/100x73\/macron-sad-kongres-obracanje-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/macron-sad-kongres-obracanje-twitter.jpg","size":"370.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Macron: Iran ne smije imati nuklearno oružje, ali nećemo ratovati zbog toga

Sprječavanje Irana da ima nuklearno oružje je zajednički imperativ Sjedinjenih Država i Francuske, ali to ne smije postati razlogom rata, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom govora u američkom kongresu, javlja DPA.

Sjedinjene Države, Francuska i njihovi saveznici imaju jasan cilj sa Iranom, rekao je Macron koji okončava trodnevnu posjetu SAD.

- Iran neće imati nuklearno oružje, ni danas, ni za pet ili deset godina. Nikada - rekao je Macron

Ali je francuski predsjednik insistirao da protivljenje tome ne smije izazvati rat na Bliskom istoku.

- Moramo osigurati stabilnost i poštivanje suvereniteta država, uključujući Iran koji predstavlja veliku civilizaciju. Nemojmo ponavljati ranije greške u regiji. Nemojmo biti ni naivni, ali ni praviti sebi nove ratove - istaknuo je Macron.

On je u ponedjeljak stigao u SAD u prvu državnu posjetu Bijeloj kući tokom mandata Donalda Trumpa. 

Portparolka Bijeke kuće Sarah Sanders ocijenila je posjetu "velikim uspjehom", kazavši kako su dva lidera "održala važne konsultacije o kritičnim pitanjima sa kojima se suočavaju ove države kod kuće, ali i širom svijeta." 

Podijelite ovaj članak!