[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/lukashenko-zakletva-septembar-2020-belta.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/lukashenko-zakletva-septembar-2020-belta.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/lukashenko-zakletva-septembar-2020-belta.jpg","size":"73.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Lukašenko položio zakletvu na ceremoniji bez najave

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko položio je zakletvu u srijedu za novi mandat u inauguraciji koju je opozicija proglasila nelegitimnom, pozivajući na nove proteste protiv njegove 26-godišnje vladavine.

Današnja iznenadna ceremonija, koja bi uobičajeno bila održana kao veliki državni događaj, je obavljena bez najave, a uslijedila je nakon spornih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko  pobijedio, prenosi BBC.

Opozicija ga optužuje za namještanje glasova zbog čega je organizirala više od šest sedmica masovnih protesta tražeći ostavku. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrekli su sankcije protiv zvaničnika koji su učestvovali u izborima.

Zvanična novinska agencija Belta navodi da je Lukašenko stavio desnu ruku na kopiju ustava i položio zakletvu na svečanosti kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Ovaj 66-godišnji predsjednik rekao je da su zemlji potrebni sigurnost i konsenzus jer je na "na ivici globalne krize", što je očigledno referiranje na pandemiju COVID-19.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!