[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/xc.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/100x73\/xc.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/xc.jpeg","size":"77.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Lova do krova: Barcelona i dalje ima najveće prihode, unatoč velikim gubicima

Iako se mislilo kako je samo nebo granica, kada je u pitanju platežna moć najvećih klubova svijeta, kriza izazvana pandemijom i posljedice koje ju prate ipak su značajno utjecali na njihovo poslovanje. I ove je godine Deloitte objavio svoju godišnju listu Football Money League za sezonu 2018./2019., ali na njoj promjena nema.

Barcelona i Real Madrid u posljednje vrijeme ne dominiraju europskim nogometom kao ranijih sezona, ali to se nije odrazilo na njihov financijski položaj u odnosu na druge klubove. Perjanice La Lige i ove godine predvode listu klubova s najvećim prihodima, brojke za prošlu sezonu govore da su uprihodili jednaku svotu, 715 milijuna eura. Nije to nikakvo čudo, to su i dalje klubovi s najvećom bazom obožavatelja i navijača na svijetu. Ipak, Real je ‘izgubio’ 40, a Barcelona čak 114 milijuna eura u odnosu na lanjske prihode.

Zanimljivo je i kako se dogodila smjena pri vrhu, prihodi Bayerna ove sezone veći su od onih Manchester Uniteda. Razlog je sasvim jasan, Bavarci su osvojili Ligu prvaka, a United nije ni sudjelovao u tom natjecanju. Nekadašnji predvodnik ove liste tako je pao na četvrto mjesto. Vrijedi istaknuti i da je Liverpool pretekao čak i tradicionalno bogati Manchester City. Naravno, i tu je presudno bilo osvajanje titule, Jürgen Klopp je prekidom 30-godišnjeg posta zaradio svom klubu ukupno 559 milijuna eura i doveo ih na peto mjesto Deloitteove ljestvice. Vjerujemo da bi njemački trener volio i da je dio tih novaca usmjeren ka dovođenju nekog zvučnog imena na stoperskoj poziciji.U top 10 još spadaju: Juventus i PSG, najbogatiji klubovi svojih liga, te Chelsea i Tottenham, s izdašnim TV ugovorima. Atletico Madrid je tek 13., Inter 14., a Zenit na 15. mjestu jedini je klub izvan liga Petice.

Najbogatiji klubovi Europe prošle su sezone imali prihode od ukupno 8,2 milijarde eura, što je pad od 12% u odnosu na sezonu prije. Najviše su izgubili od televizijskih prava, koje su bile isplaćivane krajem 2020. godine, kada je već počela nova sezona. Tu je i gubitak od utrška tokom utakmica: nema navijača na stadionima, nema ni njihovih teško zarađenih eura.

Najave od probijanju granice od čak 10 milijardi eura godišnjih prihoda 20 najbogatijih klubova ipak se nisu ostvarile, a po najavama financijskih stručnjaka, oni će biti sve manji i manji. Ostaje za vidjeti koliko cijeli ovaj sustav može izdržati u ovakvom režimu.

izvor:klik.hr

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!