[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/royal-courts-of-justice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/100x73\/royal-courts-of-justice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/royal-courts-of-justice.jpg","size":"576.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Londonski Visoki sud: Odluka Johnsona da suspenduje parlament je legalna

Odluka Borisa Johnsona da suspenduje parlament na pet sedmica je legalna, navodi Visoki sud u Londonu  u današnjoj odluci  da odbaci tužbu na odluku britanskog premijera  Johnsona o suspenziji parlamenta prije Brexita, ali je rekao da se može uputiti žalba Vrhovnom sudu

U presudi koju su donijeli trojica najiskusnijih sudija u Engleskoj i Walesu, zaključeno je da je premijer postupao u skladu sa zakonom kada je savjetovao Kraljicu da suspenduje parlament iduće sedmice.

Ova presuda će biti proslijeđena na žalbu na Vrhovni sud, koji je već najavio žalbeno saslušanje za 17. septembra, piše britanski Guardian.

Johnson je najavio krajem augusta da će suspendovati parlament od sredine septembra do sredine oktobra - do samo dvije sedmice prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU 31. oktobra.

Aktivistica Gina Miller zbog toga je tužila vladu. Kasnije joj se u tom postupku pridružio bivši premijer John Major i opozicione političke stranke.

Miller je danas rekla novinarima pred zgradom suda da parlament ne može biti suspendovan u tako važno vrijeme za britansku demokratiju te da neće odustati od borbe. 

- Vrhovni sud je odredio da će se žalbeno saslušanje održati 17. septembra. Moj pravni tim i ja nećemo odustati od borbe za demokratiju - kazala je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!