[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/lavrov-astana-sirija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/100x73\/lavrov-astana-sirija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/lavrov-astana-sirija-xinhua.jpg","size":"356.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Lavrov: Opravdana zabrinutost Turske, Rusija za razgovor Ankare, Damaska i Kurda

Rusija će ohrabrivati dijalog između Damaska i Ankare, ali i kurdskih organizacija, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je izrazio uvjerenje da bi u tim kontaktima mogli da budu zadovoljeni interesi svih strana.

Lavrov je ocijenio da je "opravdana zabrinutost Turske" zbog situacije duž granice sa Sirijom mogla da bude riješena na osnovu postojećih sporazuma, prenosi TASS.

"Od početka krize u Siriji naglašavali smo da razumijemo opravdanu zabrinutost Turske zbog sigurnosti njene granice, ali smo istovremeno isticali da je put da se situacija riješi sporazum između Damaska i Ankare, poznat kao Dogovor iz Astane, potpisan 1998", rekao je Lavrov.

On je dodao da je efikasna primjena tog sporazuma, koji predviđa zajedničke napore u borbi protiv terorizma na granici između Turske i Sirije, iskomplikovana aktivnostima SAD i njihovih saveznika na istočnoj obali Eufrata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!