[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/10\/892px-trocsanyi-laszlo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/10\/100x73\/892px-trocsanyi-laszlo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/10\/892px-trocsanyi-laszlo.jpg","size":"300.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Laslo Tročanji nominovan za evropskog komesara za susjedstvo i proširenje

Bivši ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji (László Trócsányi) nominovan je za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije kojom predsjedava Ursula von der Leyen.

Ta je vijest objavljena danas na konferenciji za novinare u Briselu, gdje je von der Leyen objavila svoj izbor za 27 pozicija u administraciji.

Uprkos glasinama da je Dubravka Šuica iz Hrvatske nominovana za tu poziciju, danas je objavljeno da je ona  nominovana za potpredsjednicu za demografiju i demokratiju.

Svi kandidati za komesare morat će proći postupak saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, a EP će za Komisiju u cjelini glasati prije 1. novembra, kada službeno započinje njihov mandat.

Nova administracija imat će osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika za vanjsku politiku Žozepa Borela.

Duplu funkcije imat će tri potpredsjednika, koji će biti i komesari i potpredsjednici zaduženi za ključne teme agende Urusule von der Leyen.

To su Holanđanin Frans Timermans, Margrete Vestager i Valdis Dombrovskis.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!