[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/lagumdzija-grcka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/lagumdzija-grcka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/lagumdzija-grcka.jpg","size":"74.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Lagumdžija u Njujorku na trodnevnom XXI NGIC skupu visokog nivoa

Trodnevni XXI NGIC (Nizami Ganjavi Međunarodni Centar) skup visokog nivoa, kao ekskluzivni forum na marginama Generalne Skupštine UN, održava se u Njujorku.

Među učesnicima iz 22 države sa četiri kontinenta je 16 sadašnjih i bivših šefova država vlada okupljenih na četiri tematska panela posvećena miru i stabilnosti u 21. stoljeću.

Dr Zlatko Lagumdžija je na plenarnom otvaranju skupa u Njujorku moderirao specijalni segment pod nazivom “Mir i Stabilnost: put naprijed za Zapadni Balkan” na kojem je uvodno izlaganje imao predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, uz video poruku člana Predsjednistva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Nakon pitanja i komentara predsjednice Američkog Komiteta za spoljnu politiku Susan Eliot (NCAFP), bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, specijalnog izaslanika Generalnog Sekretara UN Jeffrey Sachsa,  potpredsjednice Vlade Rumunije Ane Birkavs, bivše ministrice i  potpredsjednice vlade Izraela Cipi Livni  kao i završnih napomena predsjednika Pendarovskog,  Lagumdžija je zahvalio na podršci principima, politikama i prijedlozima u izvještaju (3P Papir) koji su sačinili NCAFP, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti i NGIC pod nazivom “Krajnje je vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu”.

Iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti saopćeno je da će ove tri organizacije nastaviti u narednoj godini zajednički rad na promoviranju i realizaciji aktivnosti izloženih u 3P Papiru koji za razliku od nekih fantomskih “non papera” ima progresivan pristup na evropskim vrijednostima.  

Lagumdžija je posebno istaknuo važnost promjene ponašanja i paradigme konfrontacija i prepravljanja prošlosti, koja danas preovladava na Zapadnom Balkanu, u okretanje saradnji i izgradnji budućnosti na principima sekularnih država i društva zajedničkih vrijednosti. U tom svjetlu tri principa i tri prijedloga trebaju biti dio zajedničkih urgentnih aktivnosti zemalja regiona i ključnih euroatlantskih aktera.

Prioritetna tri principa su konsolidacija i posvećenost prozapadnih političkih snaga, razumijevanje da je EU agenda u središtu svih aktivnosti i vjera u saradnju na zajedničkim vrijednostima umjesto sukoba oko granica.

Tri ključna i urgenta prijedloga koja zahtijevaju zajedničko lobiranje lidera Zapadnog Balkana u euroatlantskim strukturama, umjesto njihovih verbalnih prepucavanja, su prije svega integriranje Zapadnog Balkana u jedinstveno EU tržište, zatim ekonomski razvoj fokusiran na jačanje saobraćajne i digitalne infrastrukture, te proaktivnog razvoja  i transformacije Zapadnog Balkana kroz zelenu ekonomiju kao dijela nastupajućeg Evropskog Zelenog Dogovora.

Nakon panela posvećenom narednom UN Samitu COP26 i zajedničkim akcijama u domenu klimatskih promjena, gdje je bio jedan od uvodničara, Lagumdzija je sa Jeffrey Sachsom razgovarao o narednim koracima na  uspostavljanju mreže samoodrživog razvoja Zapadnog Balkana koju su inicirali Fondacija društva zajedničkih vrijednosti , Ekonomski Fakultet i Ekonomski Institut iz Sarajeva sa partnerskim institucijama.

Tokom boravka u Njujorku Lagumdžija ima niz susreta s akterima iz akademske, političke i ekonomske sfere koji su uključeni u  događanja na Zapadnom Balkanu.  

Sa premijerom Albanije Edi Ramom razgovarao je o posljednjoj posjeti Angele Merkel regionu, inicijativi Otvoreni Balkan i narednim koracima potrebnim za jačanje regionalne saradnje i jačanju evropskih integracionih procesa.

Sa Kerry Kennedy, predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR), su dogovarani naredni koraci u realizaciji projekta edukacije za ljudska prava u regionu i zajedničkih aktivnosti mreže evropskih ogranaka RFK HR – saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!