[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/un-skupstina-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/100x73\/un-skupstina-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/un-skupstina-2.jpg","size":"440.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Lagumdžija: BiH predstavlja simbol i sliku budućnosti regiona i Evrope

Na poziv predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Zlatko Lagumdžija u ime Svjetske Liderske Alijanse - Madridskog Kluba učestvovao je u radu dvodnevnog skupa na visokom nivou u New Yorku nazvanog "Izgradnja i održivost mira".

Ovogodišnji skup na visokom nivou Generalne skupštine UN-a okupio je veliki broj svjetskih lidera, poslovne zajednice i nevladinog sektora na kojem je učestvovalo i više od 50 šefova država, vlada i ministara vanjskih poslova, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednost.

Na prezentaciji zajedničke studije Svjetske banke i UN-a "Put ka miru" Lagumdžija je govorio o iskustvima s Balkana u svjetlu izgradnje inkluzivnog društva zajedničkih vrijednosti, kao pretpostavke za stabilnost i razvoj konfliktnih država i regiona.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina predstavlja simbol i sliku budućnosti regiona i Evrope te dodao da se na tom primjeru testira spremnost i kapacitet Evropske unije, kao i država članica, da se izgrađuje kao sekularno civilno društvo i da bude zajednica građana zasnovana na vrijednostima ljudskih prava i sloboda.

Na marginama Generalne skupštine UN-a Lagumdžija je imao niz bilateralnih susreta i razgovora o samoodrživom razvoju i stanju i perspektivama BiH i jugoistočne Evrope.

Podijelite ovaj članak!