[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/zagadjenje-zraka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/100x73\/zagadjenje-zraka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/13\/zagadjenje-zraka.jpg","size":"41.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Kvalitet zrak u većini gradova Bosne loš - nezdrav za stanovništvo

Prema mjerenjima jutros u 7.00 sati kvalitet zraka je loš u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne, a najzagađeniji su Ilijaš i Živinice gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 185 i 181 i nezdrav je za stanovništvo.

Slična situacija je i u Tuzli, Visokom kao i u Zenici gdje su izmjereni Indeksi kvaliteta zraka iznosili 169, 158 i 157. Zrak je također nezdrav na području Jajca i Lukavca gdje su izmjereni Indeksi kvaliteta zraka iznosili 154 i 153.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju da je na području tih gradova moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH Indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 109 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

S toga se upozorava da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području Sarajeva trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!