[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/dsc-0453.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/100x73\/dsc-0453.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/dsc-0453.jpg","size":"108.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

KS - Avdić sa Delegacijom EU u BiH o pravnom statusu sedam institucija kulture

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić danas je sa pravnim i političkim savjetnicama Delegacije Evropske unije u BiH Almom Šakotom i Sanjom Stanojević razgovarao o još uvijek neriješenom pravnom statusu sedam institucija kulture od interesa za Bosnu i Hercegovinu, čiji rad već godinama sufinansira i Kanton Sarajevo.

Prije mjesec dana potpisani su ugovori o godišnjem sufinansiranju rada tih institucija: Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteke BiH, kada je za tu namjenu izdvojeno ukupno 712.900 KM.

Također, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS će sredstvima od 200.000 KM sufinansirati rad Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Kako je istaknuto iz Delegacije EU u BiH, primarni cilj današnjeg sastanka je upoznavanje sa stavom Vlade KS i resornog ministarstva o inicijativi koju je prošle godine Kanton Sarajevo uputio prema Ministarstvu civilnih poslova i Vijeću ministara BiH o mogućnostima privremenog preuzimanju upravljanja i nadzora nad ovim institucijama, do konačnog rješenja njihovog statusa.

Sve one već 30 godina nemaju riješen pravni status, niko nije preuzeo prava njihovog osnivača, nemaju upravljačke strukture i opstaju zahvaljujući dotiranim sredstvima po osnovu finansijskih ugovora.

- O inicijativi prethodne vlade upoznat će se i izjasniti ova Vlada KS. Smatram da je ovo vrlo ozbiljno i značajno pitanje o kojem ne može odlučivati samo jedan kanton, pa ni entitet. Odgovore treba tražiti na pravoj adresi, a to je Ministarstvo civilnih poslova i Vijeće ministara BiH. Ohrabruje interes Delegacije EU u BiH da se ovo pitanje trajno riješi i vjerujem da oni mogu dati svoj doprinos u tom procesu - istakao je tom prilikom ministar Avdić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!