[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/colakovic-jusic-praonica-merdan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/colakovic-jusic-praonica-merdan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/colakovic-jusic-praonica-merdan.jpg","size":"106.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Kroz podršku pokretanju biznisa u ZDK u 2020. osnovano 76 boračkih firmi

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković sudjelovao je u Brezi obilježavanju Dana 304. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Upriličeno je polaganje cvijeća na šehidskim obilježjima i grobljima te spomeniku poginulim borcima NOR-a.

Delegacija je posjetila porodice veterana 304. brdske brigade ARBiH, među njima i Ferhata Merdana. Merdan je 2018. godine otvorio autopraonicu uz podršku Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a, osiguravši radno mjesto i egzistenciju za sebe i porodicu.

- Sretan sam što se Merdan odvažio da pokrene posao koji je opstao. On je dobar primjer da se uz dobru ideju i puno rada može osigurati egzistencija. Podrška pokretanju biznisa je jedan od najuspješnijih projekata ovog ministarstva na koji smo ponosni - rekao je ministar Čolaković.

Naveo je da je u 2020. godini kroz ovaj projekat osnovano 76 boračkih firmi.

Ministar Čolaković sastao se sa općinskim načelnikom Vedadom Jusićem, najmlađim načelnikom u FBiH, a tom prilikom razgovarano je i o položaju boračke populacije u ovoj općini.

Istaknuto je da su ova i prethodna Vlada ZDK-a poduzele niz koraka na unapređenju položaja veterana i njihovih porodica, kroz podršku otvaranju novih firmi i zapošljavanju boračke populacije, liječenje i medicinsku rehabilitaciju, kao i primjenu Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za branitelje mlađe od 57 godina.

Načelnik Jusić zahvalio je Vladi i ministru Čolakoviću na čvrstom opredjeljenju da potrebe branilačke populacije budu u vrhu prioriteta Vlade ZDK-a, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!