[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/18\/koronavirus-covid19-maske-sarajevo-0620-apd-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/18\/100x73\/koronavirus-covid19-maske-sarajevo-0620-apd-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/18\/koronavirus-covid19-maske-sarajevo-0620-apd-4.jpg","size":"74.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Krizni štab KS pozvao stanovništvo na poštivanje svih propisanih mjera

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom uputio je  poziv stanovnicima da potpuno i maksimalno odgovorno poštuju sve mjere propisane naredbama od 15. oktobra ove  godine.

S obzirom da epidemiološki nadzori govore da je došlo do tzv. ubrzanoga širenja zaraze u zajednici, to jeste do ubrzane lokalne transmisije virusa, Krizni štab posebno potcrtava kako je neophodno primjenjivati tačku 1. iz Naredbe broj 62/20 “o obaveznom propisnom nošenju zaštitnih maski preko nosa i usta za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i na otvorenom prostoru”.

Isto tako, podsjećaju na obavezu za sva pravna i fizička lica da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, kako bi umanjili širenje zaraze među svojim uposlenicima.

-Važna zdravstvena mjera koju je neophodno provoditi, a sve u cilju prekidanja puta infekcije, je da osobe kod kojih se jave bilo kakvi respiratorni simptomi ili su imali kontakt sa osobama koje su potvrđeno COVID-19 pozitivne obavezno ostanu kod svojih kuća, te kontaktiraju svoje porodične ljekare i slijede njihove upute u liječenju - ističu u Kriznom štabu.

Upućuju i poziv svim političkim akterima da svoje predizborne aktivnosti obavezno kreiraju u skladu sa datim preporukama.

Cilj je što prije prepoznati infekciju, izolovati zaražene, ograničiti kontakte, prekidati lance zaraze. Stanovnicima se sugeriše da izbjegavaju mjesta većih okupljanja. Pozivaju ih i da budu maksimalno oprezni, kako bi spriječili i preduprijedili infekciju ovim još uvijek nepoznatim i novim virusom.

Svi članovi Kriznog štaba upozoravaju kompletnu javnost, stanovništvo i sve nivoe vlasti, da ukoliko se nastavi sa povećanjem broja zaraženih ovim tempom, kao i sa nepoštivanjem propisanih epidemiološkim i zdravstvenih mjera, preporuka i naredbi da bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za zdravstvene radnike i njihov ogroman  angažman u toku ove epidemijske krize, a što ne bi bilo u interesu nikome od nas.

Naredbe i preporuke se donose u skladu sa naredbama Kriznog štaba Federalnoga ministarstva zdravstva, usklađujući ih sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, konstantno prateći kretanje pandemije Covid-19 u Kantonu Sarajevo, Federaciji Bosne i Hercegovine, Bosne i Hercegovine, ali i u regionu i svijetu.

Prateći epidemiološku situaciju, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo predlagat će nove javno-zdravstvene mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!