[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/24\/krajiska-kuca.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/24\/100x73\/krajiska-kuca.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/24\/krajiska-kuca.jpg","size":"374.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

'Krajiška kuća' u Banjoj Luci za podršku domaćoj proizvodnji

Banjalučani, a posebno mlađa populacija, pretežno iz ruralnih mjesnih zajednica na području grada, pokazuju sve veće interesovanje za poljoprivrednu proizvodnju, povratak selu i ostanak na svojim imanjima.

Premao podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka, starosna struktura korisnika podsticajnih sredstava odobrenih iz budžeta Grada za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada je ispod 40 godina životne dobi.

S obzirom na trenutno opće društveno stanje, usmjereno ka iseljavanju i odlasku stanovništa u inostranstvo, taj podatak ohrabruje, a u Centru poseban akcenat stavljaju na podsticaj povratka selu, ruralnom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji, što rezultira novim radnim mjestima, samozapošljavanjem i ostvarivanjem vlastitih prihoda.

Ističu da je u 2018. godini utrošeno više od 1,2 miliona KM za različite vrste podsticaja u okviru poljoprivredne proizvodnje, opremanja objekata, nabavke mehanizacije, kao i premija.

Način plasmana na domaće tržište, a koji zagavoraju u Centru za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka, zaokružio bi proces “od domaćeg sjemena do gotovog proizvoda”, plasiranog na lokalno tržište.

Stoga, najavljuju tržnicu domaćih proizvoda, brend “Krajiška kuća”, a predviđene su i rejonske pijace na području grada Banja Luka, koje bi bile nova šansa za domaćeg proizvođača da unovči svoj rad, a građani da kupuju provjereno i domaće, čime će se istovremeno uticati na smanjenje nekontrolisanog uvoza.

U toku su pregovori sa domaćim proizvođačima, čiji bi proizvodi našli mjesto u “Krajiškoj kući”, a u planu je da se brendiraju sa jedinstvenom ambalažom.

Također, planirano je da se podigne nova savremena tržnica domaćih proizvoda kao sigurno tržište za plasman domaćih proizvoda.

U Centru smatraju da subvencionisanjem prozvodnje i davanjem premija, domaći proizvod može biti prioritet na tržištu Republike Srpske, očuvati agrar, omogućiti poljoprivrednicima i prerađivačima da prodaju svoje proizvode i postanu lojalna konkurencija u odnosu na razne nakupce i preprodavce koji plasiraju robu iz uvoza.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!