[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/trgovska-gora-otpad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/100x73\/trgovska-gora-otpad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/trgovska-gora-otpad.jpg","size":"73.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Košarac: Na narednoj sjednici imenovati ekspertski tim za Trgovsku goru

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac očekuje da će Vijeće ministara već na narednoj sjednici donijeti odluku o formiranju ekspertskog tima, a kasnije i pravnog kako bi se onemogućila namjera Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad u Trgovskoj gori, neposredno uz bh. granicu.

-Očekujem da će ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković deblokirati taj proces- naveo je Košarac i dodao da je taj proces zaustavljen "bez argumenata i činjenica".

-Zbog dobrih kolegijalnih odnosa i atmosfere u Vijeću ministara, vjerujem da ćemo taj nesporazum u narednim danima riješiti i da ćemo već na prvoj narednoj sjednici, u skladu sa zaključcima i Koordinacionog tima, ali i Vijeća ministara, imenovati ekspertsku grupu i kasnije pravni tim i ući u proceduru odbrane naših interesa, a to je da onemogućimo izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori – kazao je on novinarima tokom posjete Bijeljini.

Stanje u poljoprivredi i turizmu u vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona, mogućnosti za zaštitu domaće proizvodnje, ali i planovi za osnivanje slobodne zone u Bijeljini bile su glavne teme današnjeg sastanka Košarca i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Podsjetio je da BiH, osim izvoza junetine i teletine u Tursku, traži nova tržišta za izvoz ovog mesa, uključujući Kinu i Evropsku uniju.

Ocijenjeno je da je turizam među sektorima koji su prethodnih mjeseci pretrpili najveću štetu, a Košarac je najavio da će međunarodne finansijske ustanove obezbjeđivati grantove za ovu granu privrede, ali da će za to biti potreban i angažman Gradske uprave.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!