[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/kosarac-ambasadorica-ceske.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/100x73\/kosarac-ambasadorica-ceske.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/09\/kosarac-ambasadorica-ceske.jpg","size":"78.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Košarac i Hlavsova o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Češke Republike

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadoricu Češke Republike u BiH Ivanu Hlavsovu, sa kojom je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja.

Ministar Košarac i ambasadorica Hlavsova pozdravili su dobre odnose između BiH i Češke Republike, te istakli da nema otvorenih pitanja i izrazili nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist.

Razmijenili su mišljenja i o evropskim integracijama BiH. Košarac je istakao  da je evropski put glavni vanjskopolitički cilj BiH, a Hlavsova je izrazila spremnost Češke da podijeli svoja iskustva i pruži podršku i pomoć BiH u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o procesu dekarbonizacije, pri čemu je naglašena važnost prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije u BiH. Zajednička ocjena je da je potrebno stvoriti bolji ambijent za efikasnije korišćenje obnovljivih izvora energije, što je jedan od najbitnijih faktora razvoja zelene ekonomije.

Košarac je izrazio zahvalnost Češkoj Republici na projektima koje implementira i podržava u BiH, te na angažmanu čeških stručnjaka u izradi zakona o vinu. Prihvatio je poziv ambasadorice Hlavsove da prisustvuje radnom sastanku sa ambasadorima Višegradske grupe, koji će biti održan 28. aprila u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!