[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/raiffeisen-bank-dd-bosna-i-hercegovina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/100x73\/raiffeisen-bank-dd-bosna-i-hercegovina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/07\/raiffeisen-bank-dd-bosna-i-hercegovina.jpg","size":"114.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Konsolidovana dobit Raiffeisena u prvom kvartalu poboljšana za više od petine

Konsolidovana dobit Raiffeisen Bank International (RBI) je poboljšana za više od petine i iznosi 216 miliona eura u prvom kvartalu 2021., uprkos tekućim nepovoljnim okolnostima zbog pandemije COVID-19.

Generalni direktor RBI Johann Strobl izjavio je da su zadovoljni dešavanjima u prvom kvartalu.

- Potražnja za kreditima je povećana u martu. Zahvaljujući napretku u smislu vakcinacije, osjeća se pozitivno raspoloženje. Ekonomski oporavak je vidljiv i bit će održiv u naredne dvije godine - smatra Strobl. 

Operativni prihod je opao za 11 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 1,2 milijarde eura, pri čemu je neto kamatni prihod opao za 13 posto na 767 miliona eura što je rezultat umanjenja kamatnih stopa na brojnim tržištima grupacije te devalvacije valuta, posebno u Rusiji i Ukrajini.

Neto prihodi od naknada i provizija su smanjeni za tri posto i iznose 434 miliona eura, uglavnom zbog manjih obima koji su rezultat COVID-19 pandemije i devalvacije valuta.

U RBI očekuju umjereni rast kredita u prvoj polovini 2021. koji će se ubrzati u drugoj polovini godine.

- Očekujemo poboljšanje konsolidovanog povrata na kapital u 2021., uz srednjoročni cilj od 11 posto. Na osnovu ovog cilja, namjeravamo distribuirati između 20 i 50 posto konsolidovane dobiti saopćeno je iz  Raiffeisen Bank.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!