[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/20\/nasilje-zene-stop-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/20\/100x73\/nasilje-zene-stop-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/20\/nasilje-zene-stop-2.jpg","size":"247.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Konferencija o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH

Pregled postignutih rezultata na polju sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini, naziv je dvodnevne konferencije koja se održava danas i sutra na Jahorini.

Na konferenciji će biti predstavljeni ključni rezultati projekata "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici" i "Sprečavanje nasilja nad ženama u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj: Sprovođenje normi, mijenjanje stavova", koje UN Women provodi u saradnji sa gender centrima Vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i organizacijama civilnog društva.

- Konferencija govori o pregledu rezultata koji su učinjeni na tom polju u protekle tri godine sa ciljem identificiranja i podsjećanja na sve dobre prakse koje su urađene u smislu podešavanja sistema i prevencije nasilja u porodici, nasilja nad ženama BiH - kazala je Feni voditeljica projekta na sprečavanju nasilja nad ženama u UN Women u BiH Minja Damjanović.

Bit će predstavljena i analiza čiji je cilj da izračuna troškove multisektorskog odgovora na nasilje u porodici u BiH na lokalnom nivou i razvije preporuke za njihovo održivo finansiranje.

- Nadamo se da ćemo i nakon ove konferencije više biti informirani, da ćemo moći bolje usklađivati implementaciju u praksi. Trebamo u narednom periodu imati usklađivanje standarda s međunarodnim dokumentima, prije svega Istanbulskom konvencijom, ali i usklađivanje praksi odnosno implementacije tog zakonodavnog okvira kako bi se ujednačilo odnosno kako bi sve žene u BiH imale jednak pristup kvalitetnim uslugama podrške - kazala je Damjanović.

U radu konferencije učestvuju predstavnici nadležnih enitetskih ministarstava, entitetskih gender centara, Agencije za ravnopravnost spolova i brojne nevladine organizacije koje se bave podrškom ženama koje su izložene nasilju. 

Konferencija se održava u okviru projekta "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici", a koji u partnerstvu provode UN Women, Gender centar RS-a i Gender centar FBiH, te organizacije civilnog društva, uz podršku Vlade Kraljevine Švedske i uz strateško partnerstvo s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!